AKTUELNO

Koliko smo svesni opasnosti na internetu i kako možemo da doprinesemo da nam deca budu sigurnija?

Hiljade dece u Srbiji bilo je žrtva napada na internetu od strane pedofila i nasilnika ili je dobijalo različite pretnje i uvrede. Digitalno doba utiče na našu decu i na mlade više nego na bilo koju drugu starosnu grupu i deca ne treba samo da se nauče da koriste kompjuter, već i kako da se zaštite od informacija sa opasnim izazovima na društvenim mrežama.

Predsednik Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić ističe da njegova Fondacija radi na edukaciji i da je moguće zaštititi decu.

- Počeli smo da prepoznajemo da postoji opasnost, budući da je u proteklim godinama znatno podignuta svest o ovome - kaže Jurić.

On dodaje da, kada se kaže društvene mreže, svi prvi pomisle na Fejsbuk, a zapravo nije tako.

- Više niko ne koristi Fejsbuk, deca su se presila na sve druge društvene mreže, a ima i onih za koje roditelji nisu čuli - kaže Jurić.

Savetnik za istrage i bezbednost Stevan Đokić objasnio je da su internet predatori ljudi koji vrebaju i vrše aktivnosti preko interneta u lošoj nameri.

Foto: Printscreen

- U 80 odsto slučajeva deca su digitalno pismenija od svojih roditelja. To je veliki problem, pa tako organizujemo podučavanja za roditelje na kojima ih učimo kako da kontrolišu svoju decu onlajn, a da deca to i ne znaju - kaže Đokić.

Edukacija dece i roditelja je, kako ističe, ključna u prevenciji.

Jurić ističe da danas niko nije siguran, kako na internetu, tako i na ulici, i to je ono što uvek ističe u razgovoru sa roditeljima.

- Mi kao roditelji imamo obavezu da razgovaramo sa našom decom, da ih upozoravamo i vodimo računa o njima - ističe Jurić.

#Igor Jurić

#Internet

#Stevan Đokić

'