AKTUELNO

U 82 zdravstvene ustanove širom Srbije danas su ponovo organizovani besplatni preventivni pregledi, a svoje zdravstveno stanje građani mogu da provere do 16 časova.

U okviru akcije, koju po šesti put sprovodi Ministarstvo zdravlja, građani danas mogu da obave oftalmološki pregled, EKG i laboratorijske analize - tumor markere za prostatu i jajnike.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da u Poliklinici KCS građani mogu da obave kardiološki pregled, urade laboratorijske analize za određivanje tumor markera za prostatu PSA i tumor markere za jajnike CA 125, kao i da provere nivo šećera u krvi.

Ašanin je naveo da je KCS prvi put u okviru akcije preventivnih besplatnih pregleda otvorio ambulantu za dijetetiku i higijenu ishrane.

- Gojaznost je sve veći problem u modernom svetu, u Srbiji oko 20 odsto obolelih sa gojaznošću i postojalo je veliko interesovanje za preglede takvih pacijenata - istakao je Ašanin i dodao da je u Klinici za očne bolesti otvorena ambulanta za oftamološke preglede.

- Odziv građana za besplatne preventivne preglede je i danas veliki, kao i u prethodnim akvijama. Svi, pa i oni koji nemaju zdravstvenu knjižicu, mogu danas da se pregledaju - poručio je direktor KCS.

Ašanin je naznačio da je prema podacima Ministarstva zdravlja oko 100.000 građana već iskoristilo priliku da se besplatno pregleda u prethodnih pet akcija, kao i da je skoro 2000 pacijenata imalo nalaz koji je zahtevao dalje ispitivanje.

- To je jako dobro, jer je smisao rane dijagnostike i prevencije oboljenja je da pacijenti kod kojih se otkrije određeno stanje, upućuju na dalje dojagnostike. Sve ovo što radi Ministarstvo zdravlja je promocija preventive i rane dijagnostike kao najboljeg načina brige o sopstvenom zdravlju - naglasio je Ašanin.

Foto: Tanjug

Među brojnim građanima koji su danas obavili preglede na Poliklinici KCS bila je i Zagorka Janjatović koja je, kako kaže, prezadovoljna organizacijom u toj ustanovi.

- Vadila sam krv, propisali su mi dijetu, sad idem kod kardiloga. Prošli put sam bila na pregledu ebelog creva i sve analize sam završila za dva i po sata - kaže Zagorka.

Akciju je pohvalila i Radmila Mirić koja uradila test na tumor markere. - Nema gužve ni čekanja, ove akcije su odlične - zadovoljna je Radmila.

#Pregled

#Srbija

#Zdravstvo

#besplatno

'