AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas performansu koji su na temu vršnjačkog nasilja izveli maturanti 14. beogradske gimnazije pod nazivom "Recimo NE nasilju".

Stefanović je maturantima 14. i 3. beogradske gimnazije, sa kojima je razgovarao nakon performansa u opštini Vračar, poručio da uvek mogu da se oslone na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i da će se država uvek truditi da ih zaštiti od svakog vida zla i da bude njihov štit.

Foto: MUP Srbije

- Uspeli smo da u prethodne dve godine smanjimo broj krivičnih i prekršajnih dela koja izvrše maloletnici. Ali, to samo po sebi nije dovoljno. Potrebno je da svi kažu „Ne nasilju“. Važno je da najpre možete da se obratite svom roditelju, da uvek možete da se obratite za pomoć nastavnicima, profesorima i policajcima, ali je izuzetno važno i da vi sami pomognete svojim drugarima. Potrebno je da svi kažete "Ne nasilju", jer tek kada nasilnik, onaj koji zlostavlja, oseti odbacivanje vršnjaka, prestaće to da radi - rekao je ministar.

On je podsetio da je na njegovu inicijativu od ove školske godine za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola uveden predmet Osnovi bezbednosti dece, u okviru kojeg ih aktivni i penzionisani policijski službenici upoznaju sa opasnostima kojima mogu biti izloženi i podučavaju ih kako da se od njih zaštite.

Foto: MUP Srbije

- Upravo ovo što smo danas imali priliku da vidimo u performansu, čuo sam u razgovoru, i sa decom u osnovnim školama, ali i od učenika srednjih škola. Čuo sam od njih i koliko ih boli kada neko objavi njihovu sliku ili video bez njihovog znanja i kada ih neko ismeva. Pošto ne nailaze na razumevanje svojih vršnjaka, trpe i pate, i to ponekad može dovesti do strašnih posledica. Zbog toga je važno da svi kažemo "Ne nasilju" i da to bude poruka cele Srbije - rekao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'