AKTUELNO

U KBC Bežanijskoj kosi pušten je u rad novi digitalni rendgen aparat, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će ta zdravstvena ustanova do kraja godine dobiti novi skener i magnetnu rezonancu.

Za novi, digitalni rendgen aparat, ali i opremanje prostora, Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 20 miliona dinara.

- Posle 20 godina u KBC Bežanijska kosa stigao je rendgen aparat. Adaptiranje prostora bilo je skuplje od samog aparata, jer taj aparatat za rad zahteva specifične uslove, specifičnu izlolaciju, specifičnu ventilaciju - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je obećao da će biti rešen i problem nabavke magnetne rezonance i skenera do kraja godine.

On je naglasio da neće biti potreban dodatni novac za opremanje prostora, jer na mestu gde se nalaze postojeći magnet i sklener moći će i novi aparati da se instaliraju i odmah da počnu sa radom.

Lončar: E recept uskoro u celoj Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je E recept zaživeo u Beogradu, a da će za mesec ili mesec i po dana zaživeti u celoj Srbiji.- Ogroman je dobitak od E recepta. Ljudi više ne moraju da idu kod lekara opšte prakse jednom mesečno da zakazuju, da regulišu participaciju, već sada jednom u šest meseci, a zatim svakog meseca odlaze samo u apoteku da uzmu svoju terapiju - rekao je Lončar.On je dodao da je do sada izdato više desetina miliona recepata i da su sada rasterećeni i lekari u domovima zdravlja te mogu da se posvete više hitnim pacijentima.

- Mislim da je to dobra vest za sve koji gravitiraju prema ovoj zdravstvenoj ustanovi i to će biti jedan od uslova da se smanje liste čekanja za magnetnu rezonancu - naglasio je ministar.

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković podsetila je da ta zdravstvena ustanova bolnički zbrine oko 15.000 pacijenata godišnje, a da se više od 220.000 pacijenata ambulantno pregleda.

- Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja što su nam omogućili da imamo izuzetne uslove za rad i da naši pacijenti sa malom dozom zračenja dobiju brz i efikasan pregled - naglasila je ona.

Pročitajte još: Ministar Lončar: Zbog malih boginja ostaje na snazi zabrana poseta bolnicama

#KBC Bežanijska kosa

#Zlatibor Lončar

'