AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je danas oglednom času u osnovnoj školi “Drinka Pavlović” u Beogradu na kome je predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije i poručila da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.

Vlada Srbije je, kaže Brnabić, krenula hrabro i brzo sa reformama u obrazovnom sistemu i to je, dodaje, najvažniji zadatak.

- Ako nastavimo ovako onda smo osigurali jednu drugačiju budućnost za našu decu i zemlju - rekla je Brnabić novinarima.

U tom smislu, ona je navela da su prošle godine kao obavezan predmet od petog razreda uvedene informacione tehnologije, programiranje i kodiranje.

- Povezali smo osnovne škole u akademsku mrežu Srbije, a predstoji nam da sve njih povežemo na brzi internet što je neophodno da bismo u dve hiljade učionica u okviru pilot projekta uveli digitalne udžbenike za šta je iz budžeta za 2018.godinu opredeljeno 70 miliona evra. To ćemo najverovatnije raditi sa Evropskom investicionom bankom - rekla je ona.

Postoji mogućnost, kazala je, da se dobije i značajna podrška Evropske komisije.

Foto: Tanjug

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja elektronskog dnevnika koji je, kaže, već dao rezultate jer učenici manje izostaju sa nastave, a zaposleni u školama troše tri četvrtine manje vremena za administrativne poslove.

Plan je, prema njenim rečima, bio da se elektronski dnevnik uvede u 200 škola, a sada postoji u 556 obrazovnih ustanova.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je novinarima da će se Zakon o udžbenicima koji će uvažiti standard digitalnih udžbenika ući u skupštinsku proceduru krajem marta, navodeći da će se nastaviti sa reformama.

- Nedavno smo započeli priču da ćemo digitalizovati ceo obrazovni sistem, ovo je uvod koji pokazuje koliko brzo u dobro možemo da se organizujemo - rekao je Šarčević.

Autorka udžebnika koja je danas održala ogledni čas Marina Drndarski kaže da udžbenik sadrži razne aktivnosti, igrice, audio i video materijale, ali i eksperimente.

Foto: Tanjug

Napominje da ove godine počinje “spiralni” način učenja koji podrazumeva da se recimo program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda.

- Na ovaj način možemo da proveravamo znanja učenika pojedinačno, ali i odeljenja u celini. Roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara i drago mi je da smo na neki način uspeli da deci približimo digitalizaciju na ovaj način - rekla je Drndarski.

Ogledni čas su iz školskih klupa pratili predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević, a udžebnik je, inače, rađen po licenci “Nacional geographic”.

Odgovarajući na pitanje novinara “ko stoji iza nepoznate investitorke koja je izgradila bespravni objekat na vrhu Kopaonika”, Brnabić je zamolila medije da specifična pitanja proslede ranije njenom kabinetu kako bi mogla da odgovori.

#Ana Brnabić

#Mladen Šarčević

#škola

'