AKTUELNO

O poplavama koje ovih dana pogađaju određene delove zemlje i kakvo je stanje na terenu govorili su za NOVO JUTRO Saša Rančić iz Sektora za vanredne situacije MUP i Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ.

Zbog naglog topljenja snega raste vodostaj reka u Srbiji. Došlo je do manjih poplava u određenim delovima zemlje. Sektor za vanredne situacije stavio je u pripravnost sve svoje snage koje će ukoliko bude potrebe reagovati.

- Što se tiče poplava vanredna situacija je proglašena u Prokuplju i opštinama Doljevac i Žitorađa, a zbog snega Negotinu i u Boljevcu. Timok je u opadanju a Južna Morava je trenutno u porastu, dok su ostale reke u stagnaciji – rekao je Saša Rančić.

Foto: Printscreen

Kako kaže, sinoć se pojavilo klizište kod Doljevca, četiri kuće su ugrožene ali nije došlo do većih problema.

- Ovo je redovno stanje na kraju zime i početku proleća. Imali smo nekoliko ledenih dana i sada nekoliko dana uz pojavu kiše i porast temperature a od danas kreće porast temperature i u ostalim krajevima -  rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.Kako kaže, u narednim danima doći će do daljnjeg topljenja snega. Temperature će uskoro porasti i do dvadeset stepeni. - Ovo sve podrazumeva i topljenje snega u višim planinskim predelima gde je sneg preko metar, što znači da pretnja ostaje u tom smislu – rekao je Todorović.

Foto: Printscreen

Kako kaže, gledajući razvoj vremena u narednih desetak, petnaestak dana biće često mogućnosti za pojavu kiše, ali što ne znači da će biti velika količina padavina.

#Poplave

#Republički hidrometeorloški zavod

'