AKTUELNO

Ministar poljoprivrede prokomentarisao je kako će i da li izlivanje reka uticati na poljoprivredne kulture, šta se sprema u strategiji razvoja unapređenja poljoprivrede i na izvoz kojih poljoprivrednih proizvoda se Srbija najviše oslanja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je za "Novo jutro" da je ova godina bila izdašnija kada je reč o padavinama.

- U slivovima najvećih reka, pre svega Dunava i Save, nalazi se dosta zaliha snega, ali ovo neće biti preterani problem osim ako ne dođe do naglih kišnih perioda i brzog otopljavanja. To su problematične stvari, ali smo već naučili lekciju o poplavama - kaže ministar.

Foto: TV Pink

On dodaje da nas ove godine neće pogoditi ovaj problem. Vodostaj Save, kako ističe, nije ni blizu redovnog.

Govoreći o subvencijama za voćare, Nedimović kaže da je domaće voće dosta traženo, te da poljoprivreda nije samo rod proizvoda, već i prodaja istog.

- Kada postoje tržišta, sve je povezano. Trgovina i poljoprivreda su pre svega jako povezane - ističe ministar.

Foto: TV Pink

Govoreći o jabukama, Nedimović kaže da se njihov izvoz za deset godina uvećao dvadeset i više puta.

Jabuke smo izvozili za 55 centi po kilogramu, dok je proizvođačka cena 15 ili 16 evro centi. Industrijsku jabuku smo prodavali za 22 dinara, a cena joj je 15 ili 16 centi. Prošla godina je bila dobra što se tiče voćarstva. Stalno imamo priču da će nam zabraniti izvoz, čime se ne dobija ništa dobro i stvara se pometnja među proizvođačima. Doneli smo novu uredbu kojom kontrolišemo maksimalno svaku pošiljku koja ide iz Srbije za Rusiju. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom sa nula procenata carine i dobru cenu - kaže Nedimović, dodajući da se fama konstantno diže oko kruške, ali da se "o nečemu mora pisati i pričati".

Klimatske promene su, kako kaže, nesumnjive i bez vode u poljoprivredi nema ničega.

- Ideja nam je da u narednih godinu ili dve dana četiri puta povećamo broj sistema za navodnjavanje. To je proces, jer je sve osetljivo - kaže Nedimović.

Foto: TV Pink

Kada je reč o strategiji razvoja unapređenja poljoprivrede, Srbija se, ističe, najviše oslanja na povrtarstvo i voćarstvo, jer, zajdno sa prerađivačkom industrijom, mogu doneti najviše novca.

- Neophodna su nam nova tržišta, nove klanice i više prerade goveđeg mesa - kaže ministar Nedimović, dodajući da je Albanija za to odlično tržište.

Pročitajte još: Otvorena kancelarija Liberlanda u Beogradu (FOTO)

Više o razgovoru sa ministrom poljoprivrede pogledajte u nastavku:

#Branislav Nedimović

#Ministarstvo poljoprivrede

#Novo jutro

#Poplave

'