AKTUELNO

Kao što je pre tri dana rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ako se populaciona politika ne popravi, nećemo imati ni narod, ni državu. Stoga je donet niz mera koje podrazumevaju finansijsku podršku, projekat E-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke, kao i usklađivanje rada i roditeljstva. Šta pokazuje statistika, a šta realan život roditelja sa troje i više dece?

Jelena Gajšek, voditeljka i autorka emisije “Stil", majka troje dece ističe da je pravo zadovoljstvo živeti u velikoj porodici kao što je njena, te da nema nikakvog odricanja, već samo "umnožavanja ljubavi".

- Preporučujem svima da izađu iz zone komfora i uđu u zonu bezuslovne ljubavi koja se dobija sa decom - kaže Gajšek za "Novo jutro".

Kako ističe, karijera i roditeljstvo mogu da se usklade sa dobrom organizacijom.

- I deca koja odrastaju u ovakvim uslovima uče da moraju da rade i uče prave vrednosti - kaže Gajšek.

Foto: TV Pink

Glumac Slobodan Ćustić, otac šestoro dece kaže da je sa svakim novim detetom atmosfera u kući bila sve prijatnija, veselija, sa više ljubavi i manje zla.

- Deca su brana svemu što je negativno i ako ih slušamo, ne moramo da se brinemo da li ćemo učiniti loše. Deca nam svojim pogledom i odnosom pokazuju na kakvom su putu - kaže Ćustić.

Foto: TV Pink

Radmila Vićentijević, načelnica odeljenja Sektora statistike u Sekeretarijatu za upravu Grada Beograda podseća da je negativni prirodni priraštaj u Beogradu prvi put zabeležen 1991. godine kada su 92 lica više umrla nego što su se rodila.

Prošlu godinu smo završili sa minusom od 3.400. To znači da na deset godina Srbija gubi 35.000 stanovnika. Broj rođenih beba je gotovo konstantan u Beogradu u proteklih nekoliko godina i kreće se oko 18.500, ali smo stara populacija, jer je više od 25 odsto stanovništva starije od 65 godina. Problem našeg naroda će biti da nećemo imati radnu snagu i može se desiti da je uvozimo, što je veliki minus za državu - kaže Vićentijević.

Foto: TV Pink

Ćustić, govoreći o najavljenom finansijskom podsticaju za bebe, ističe da je odluka predsednika odlična.

- Napokon je neko shvatio i setio se. Ovaj potez je potez državnika koji misli na svoju državu. Sigurno će doći do malih korekcija, ali je suština sjajna - kaže glumac.

Vićentijević se slaže da su mere sjajne, ali podseća da moraju biti regulisane propisima, te da majka koja dobija novac za dete, ne sme da ih potroši na cigarete ili izlaske.

Pročitajte još: BEZ DECE NEMA BUDUĆNOSTI! Vučić: Za prvo dete 100.000 dinara, za drugo 10.000 mesečno dve godine, za treće 12.000 svakog meseca 10 GODINA, a za četvrto 18.000 EVRA

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Novo jutro

#Slobodan Ćustić

'