AKTUELNO

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je poziv za otvoreni, projektni, jednostepeni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja Čukaričkog rukavca, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je precizirao da će rezulztati konkursa biti poznati tokom leta, a zadatak je izrada urbanističko-arhitektonskog rešenja uređenja obale, obaloutvrde, površina za sportove na vodi i akvatorije Čukaričkog rukavca, kao i dobijanje procenjene vrednosti radova za kompletno uređenje rukavca.

Učesnici čiji radovi budu nagrađeni nastaviće da se nadmeću za dodelu ugovora za izradu idejnog rešenja pred Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, rekao je Vesić.

- Čukarički rukavac, sa teritorijom uz njega, predstavlja deo Sportsko-rekreativnog centra 'Ada Ciganlija' i danas se koristi za pasivan i aktivan odmor kroz razne sportske aktivnosti velikog broja građana, aktivan sportski trening raznih sportskih klubova, ali i u komercijalne svrhe - naveo je Vesić.

On je napomeno da se u ovom delu Ade Ciganlije nalaze veslački, kajakaški i nautički klubovi, a osim za veslanje, koristi se i za biciklizam i druge vidove rekreacije.

- U Čukaričkom rukavcu odvojen je prostor za marinu 'Ada Ciganlija'. Orijentaciona površina obuhvata Čukaričkog rukavca je 42,6 hektara, od čega je 20,8 hektara teritorije i oko 21,8 hektara akvatorija - rekao je Vesić.

On je podsetio da su 1967. godine izgrađene uzvodna i nizvodna pregrada na rukavcu reke Save, koje su povezale Adu Ciganliju sa desnom obalom i da je tako nastalo Savsko jezero sa površinom od oko 86 hektara.

- Nizvodni kraj rukavca ostao je otvoren prema reci Savi i njegova sadašnja dužina iznosi oko 1.300 metara, prosečna širina je od 120 do 160 metara, a površina vodenog ogledala iznosi oko 16 hektara - kazao je Vesić.

Cilj konkursa je da se odrede načini uređenja obale i potrebni radovi na izgradnji obaloutvrde, za koju je urađena tehnička dokumentacija i koja je uzela u obzir potreban nivo zaštite od velikih voda, na nivou hiljadugodišnje velike vode, rekao je Vesić.

Vesić je napomenuo da je potrebno da se odredi rešenje za marinu "Ada Ciganlija" i podeli prostor za bezbedno korišćenje marine i veslačkih staza, saopštila je gradska uprava Grada Beograda.

- Predložena rešenja bi trebalo da zadovolje i kriterijume potrebnih ulaganja u realizaciju radova - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Konkurs

'