AKTUELNO

Za roditelje koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole predviđena je kazna od 100.000 dinara, rekao je danas ministar prosvete Mladen Ssarčević i dodao da upis prvaka počinje od sledeće nedelje i da će trajati do kraja leta.

Osnovna škola je obavezna po zakonu, navodi ministar, a roditelji koji ne upišu dete u predviđenom roku biće kažnjeni.

- Kažnjavaće ih sudija, a mi ćemo ih tužiti  - rekao je Šarčević i dodao da se u saradnji sa Unicefom radi i na tome da srednja škola bude obavezna.

Ministar je kazao da je elektronski dnevnik, čije je uvođenje počelo prošle godine, zaživeo i čak prevazišao očekivanja. Kako je naveo, planirano je da elektronski dnevnik bude u 200 škola, ali se vec stiglo do 556 škola, digitalizacija će biti još masovnija, a s Ministarstvom telekomunikacija radi se na jačoj internet mreži.

Trenutno je, naveo je ministar, 90.000 kompleta udžbenika besplatno, a od ekonomske moći države zavisiće kada će i da li će oni biti potpuno besplatni.

Dodao je da je u skupštini trenutno Predlog zakona o udžbenicima koji će, između ostalog, omogućiti da nastavnici biraju udžbenike, ali njihov izbor mora biti usaglašsen na nivou škole i prihvaćen na veću.

Upitan za smenu kragujevačkog rektora, Ssarčević je rekao da on nema izvršnu moć, te da je autonomija Univerziteta neprikosnovena.

- Ja neću tu crtu autnomije ni malim prstom preći, ona nema veze sa određenim nivoom ponašanja i bahatosti. Ja ne mogu da radim ono što radi komisija univerziteta, mi imamo svoj alat koji se zove prosvetna inspekcija koja je do sada našla teže i lakše nepravilnosti - rekao je Šarčević.

On je dodao da će do 2. aprila biti formirana komisija koja će ukazati na protivzakonite radnje u tom slučaju na osnovu čega će ministarstvo reagovati.

#Kazna

#Roditelji

'