AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević danas je, na svečanoj akademiji povodom proslave Dana studenata Univerziteta u Beogradu, rekao da ta institucija iz godine u godinu napreduje, pre svega zahvaljujući odličnom nastavnom kadru, što potvrđuje i pozicija na Šangajskoj listi.

Nikodijević je na skupu u Domu kulture Studentski grad kazao da bi svaki student trebalo da bude ponosan na činjenicu da je Beograd i dalje u svetu prepoznat kao regionalni univerzitetski centar.

Navodeći da je ovo godina velikog jubileja Univerziteta u Beogradu, koji slavi 210 godina postojanja, on je rekao da je ta institucija prošla i izdržala mnoge promene i verovatno je najvažnija institucija našeg društva.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd ne pravi naučno-nastavni program niti delegira kadrove, ali sa drugim društvenim institucijama pokušava da kreira ambijent u kojem će studenti imati bolje uslove studiranja.

Grad Beograd želi da bude partner studentima, Univerzitetu, ali i Vladi Republike Srbije. Želimo da pratimo naučno-tehnološka dostignuća kako Univerzitet ne bi kaskao za svetom. Takođe, hoćemo da naši najbolji studenti nakon dobijanja diplome ostanu u Beogradu i Srbiji kako bi stečena znanja iskoristili u svojoj zemlji, istakao je predsednik gradske Skupštine.

On je dodao da će se Grad, zajedno sa Vladom Republike Srbije i drugim institucijama, truditi da u godinama koje su pred nama omogući uslove za bolje i kvalitetnije studiranje, ali i bolji i kvalitetniji život, saopstio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Nikodijević je studentima poručio da je sve navedeno samo prva faza, a da je za finalizaciju tog procesa potrebno da svako od njih nadogradi sopstvenu ličnost, uz obavezno aktivno učešće u svim društvenim aktivnostima.

To je nešto što se od studenata očekuje, da budu aktivni i preuzimaju inicijativu, jer je to jedini način da ostanu dostojni generacija koje su gradile Univerzitet u Beogradu, zaključio je Nikodijević.

Foto: Tanjug

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Bojan Tubić apostrofirao je dobre odnose na relaciji Ministarstvo - studenti.

Pozivam studente da svaki predlog ili sugestiju dostave Ministarstvu, a kao neko ko radi na Univerzitetu mogu da potvrdim da su naši studenti zaista među najboljima u Evropi i svetu. To nije lako tvrditi, ali dobro je poznata činjenica sa koliko se odličja srpski studenti vraćaju sa međunarodnih takmičenja iz manje-više svih oblasti, rekao je Tubić.

Predsednik Saveza studenata Beograda Borjan Soković je ispred domaćina rekao da posebnu draž proslavi Dana studenata daje činjenica da Univerzitet u Beogradu slavi 210 godina postojanja.

#Nikola Nikodijević

#Studentski kulturni centar

#Univerzitet u Beogradu

'