AKTUELNO

Venecijanska komisija planira da tokom zasedanja u junu razmotri Nacrt ustavnih amandmana iz oblasti pravosuđa koji joj je Vlada Srbije prosledila i zatim dostavi mišljenja, a u maju će eksperti Komisije posetiti Beograd, što će biti prilika za razgovor sa predstavnicima resornog ministarstva i civilnog sektora, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je podstetila da je radni tekst ustavnih amandmana objavljen u januaru i da je izazvao veliku polemiku, te ponovila stav da pojedine kritike nisu bile na mestu, jer za neke tvrdnje da nešto nije dobro nije bilo odgovora kako to i treba da izgleda.

Ukazala je da je tekst koji je poslat Komisiji pretrpreo ozbiljne promene, da je usvojen veliki deo primedbi VS S, VST, RJT, civilnog društva i da je Nacrt unapređen.

Kako je rekla, cilj izmena Ustava je jačanje nezavisnosti sudstva, jačanje sudijske i tužilačke funkcije i jačanje odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije.

Jedna od novina, ukazala je Kuburović, je što se u ustavnu kategoriju uvode tužilački i sudijski pomoćnici, kako ne se bi došlo u situaciju da se njima zakonom daju ovlašćenja koja nisu propisna Ustavom.

Predviđa se i uvođenje tela, odnosno petočlana komisija, koja će odlučivati o izboru članova VS S i DVT, ukoliko ne bude dovoljno glasova kvalifikovane skupštinske većine koja će podržati predlog kandidata za izbor ''istaknutih pravnika''.

Time se, pojasnila je ministarka, otkalnja mogućnost blokade njihovog izbora u Narodnoj skupštini, a komisiju će činiti predsednik Ustavnog suda Srbije, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vrhovnog suda Srbije, Visoki javni tužilac i Zaštinik građana.

Predviđeno je i da Visoki savet sudstva ima 10 članova - pet sudija, izabranih među samim sudija i pet nesudijskih članova, kao i da DVT dobije šira ovlašćenja.

Kada je reč o ulazak u pravosuđe, Kuburović je naglasila da nije planirano više "ulaznih institucija za obuku", već je definisano da onaj ko se prvi bira na sudijsku ili tužilačku funkciju mora da prođe određenu obuku, dok će opšti i posebni uslovi za izbor biti definisani zakonom.

Neće se, dodala je, zadržati postojeće stanje, pa početna obuka na Pravosudnoj akademiji neće biti jedini uslov za ulaz u pravosuđe, već će biti neophodna odgovarajuća obuka koja će zavisiti od vrste i dužine radnog staža.

Nacrt ustavnih amandmana iz oblasti pravosuđa je 13. aprila prosleđen Venecijanskoj komisiji na mišeljenje, koja će ih procenjivati tokom predstojećeg zasedanja u junu.

Preporuke Venecijanske komisije biće ubačene u tekst amandamana koji će potom biti prosleđen Vladi Srbije,a prema proceduri izmene najvišeg pravnog akta, vlada će predlog ustavnih amandmana proslediti skupštini na usvajanje, a svakako će morati da budu verifikovani na referendumu.

#Nela Kuburović

#Ustav

'