AKTUELNO

Zaživljava novi način kažnjavanja bahatih vozača.

Saobraćajna policija počela je od danas da kažnjava vozače na osnovu merenja srednje brzine na autoputu na svim naplatnim rampama.

Domaći vozači će dobijati kazne na kućnu adresu dok će strance zaustavljati patrole na rampama.

Tako će posle osam meseci zaživeti novi način kažnjavanja vozača zbog prekoračenja srednje brzine od 120 kilometara na sat - na osnovu vremena prolaska od jedne do druge naplatne rampe na autoputu.

Foto: Tanjug

Domaći vozači prilikom plaćanja putarine na naplatnoj rampi dobiće na računu i ispisanu informaciju o prosečnoj brzini kojom su vozili na autoputu. Ako je ta srednja brzina veća od 120 na sat, stići će im kazna na kućnu adresu i to tako što će kamera na rampi uslikati tablice na vozilu. S tim što će imati mogućnost da plate odmah kaznu ili se izjasne da nisu napravili prekršaj.

U tom slučaju ići će kod sudije za prekršaje koji će morati da dokaže njihovu krivicu. Strance će saobraćajna policija sankcionisati čim prođu rampu. Očekuje se da već u petak veliki broj bezobzirnih vozača bude na udaru saobraćajnih patrola zbog prvomajskih praznika.

Sankcionisanje bahatih za volanom na autoputu počelo je prošlog septembra, ali samo na pojedinim deonicama i određenih dana. Tako je samo za vikend, 9. i 10. septembra, kažnjeno, čak 7.820 vozača, a stranci najviše pamte dane oko katoličkog Božića kada su sancionisana 862 vozača sa inostranim tablicama.

Foto: Tanjug

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da je ova mera saobraćajne policije već dala rezultata.

- Mnogi vozači su razumeli da se prekoračenje srednje brzine na autoputu sankcioniše još od prošlog septembra pa voze sporije. Ako želimo da primenimo ovu meru kako bi se još smanjio broj saobraćajnih nezgoda na autoputu, onda bi trebalo da na svakoj naplatnoj rampi stavimo upozorenje na više jezika da se kontroliše srednja brzina - naglašava Okanović.

Pročitajte još: Mediji najavili ENORMNO POSKUPLJENJE GORIVA u Srbiji, gosti Novog jutra otkrivaju ŠTA JE ISTINA (VIDEO)

#Kazne

#Policija

#Saobraćaj

'