AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je danas prvi Centar za mentalno zdravlje u Beogradu, koji je otvoren prošlog meseca, i poručio da će Ministarstvo podržati otvaranje što više takvih centara u Srbiji.

Lončar je istakao značaj otvaranja Centra u zgradi ''Beograđanka'' u kojem građani mogu besplatno, bez uputa i zdravstvene knjižice, da se posavetuju sa stručnjacima o svim problemima vezanim za mentalno zdravlje.

- Živi se izuzetno brzo, a statistike i predviđanja Svetske zdravstvene organizacije govore da će biti sve više onih kojima je potrebna pomoć u očuvanju mentalnog zdravlja. Ne želimo da čekamo da dođemo u takvu situaciju, pa da se tek tada organizujemo zbog čega smo i otvorili ovaj Centar - rekao je Lončar.

Takva savetovališta, naveo je on, već su otvorena u Nišu, Vršcu i Kikindi.

Ministar je naveo da Centar radi svakog radnog dana od 9 do 18 časova i da pomoć pacijentima pruža tim stručnjaka sastavljen od psihijatara, psihologa i terapeuta.

Foto: Tanjug

- Najveći deo problema se rešava ovde, a ako se proceni da je potrebno bolničko lečenje, pacijent će bit upućen u adekvatnu zdravstvenu ustanovu gde će odmah biti pregledan i vrlo brzo će mu biti određena terapija - naveo je Lončar.

On je dodao da je za prvih mesec dana rada više od 500 građana posetilo Centar, a da je njih 110 prvi put zatražilo stručnu pomoć.

- Građanima je obično neprijatno da posete ustanove kao što je Klinika 'Dr Laza Lazarević', a očigledno im odgovara da dođu na ovakvo mesto, niko ih ne pita gde i zašto idu, a dolaze na pravu adresu gde mogu da dobiju pomoć - istakao je Lončar.

Centar na 20.spratu ''Beograđanke'' sa ministrom su obišle direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti ''Dr Laza Lazarević'' Ivana Stašević Karličić i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović, kojoj je Lončar zahvalio na pomoći koju ta opština pruža ustanovama za mentalno zdravlje.

Foto: Tanjug

On je istakao da je opština Savski venac u prethodnom periodu organizovala najviše tribina i radionica vezanih za mentalno zdravlje.

- Mislim da ova saradnja treba da se nastavi jer ćemo tako najviše pomoći građanima koji se stide i odlažu da odu kod psihijatra. Želimo da ih ohrabrimo da dođu ovde ili na slično mesto gde sa stručnjacima mogu mnogo brže da reše sve psihičke dileme - kazao je Lončar.

#Lekar

#Psihijatar

#Zdravlje

#Zlatibor Lončar

#psihologija

'