AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas da će 7. maja biti raspisan tender za rekonstrukciju Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave i Savskog keja na tom potezu.

Vesić je najavio i da će sedam do 10 dana nakon toga biti raspisan i tender za uređenje Trga Republike gde će se, po prvi put, radovi odvijati tokom celog dana, 24 sata.

On je rekao da je prošlog vikenda u okviru prve faze izgradnje pasarele koja povezuje Kalemegdansku tvrđavu i Beton halu postavljena čelična konstrukcija, te da je u planu da se u tom delu urade spiralno stepenište i lift.

Gradski menadžer je naveo da će na vrhu lifta biti postavljena skulptura koju su radili britanski vajar Ričard Dikon i naš umetnik Mrđan Bajić.

Vesić je rekao da će druga faza radova početi u septembru, trajaće 150 dana, a cilj ovih radova je da se pešačka zona u centru grada poveže sa Savskim kejom.

- Prvi put će građani moći da se od palate Albanija spuste na Savski kej pešice ili biciklom, pošto će biti napravljena i biciklistička staza - rekao je Vesić.

Foto: Promo

On je naveo da će se raditi i gondola koja će povezati Ušće sa Beogradskom tvrđavom, tako da će građani sa Ušća gondolom moći da dolaze na Kalemegdan.

Osvrnuvši se na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u glavnom gradu izgradi 50 novih fontana, Vesić je rekao da Beograd trenutno ima 42 fontane i 189 javnih česama.

- U razgovoru sa nadležnima pronašli smo 54 lokacije na kojima mogu da se urade fontane. Ideja je da fontane ne liče jedna na drugu već da svaka bude malo umetničko delo - rekao je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, neke od tih lokacija su kružni tok na Novom Beogradu, kružni tok kod Bogoslovije, plato ispred Beogradskog dramskog pozorišta...

Vesić je kazao da će fontane dobiti i prigradske opštine Obrenovac, Lazarevac, Grocka...

#Goran Vesić

#Tender

#Trg republike

'