AKTUELNO

Ukrasi su, tvrde stručnjaci, toliko lošeg kvaliteta da mogu da izazovu požar ili strujni udar.

Električni lampioni sa kojima se kite jelke ove godine su lošijeg kvaliteta više nego ikada i bukvalno su opasni po život, upozoravaju agencije za zaštitu potrošača.

Većina ovih ukrasa može se naći na tezgama i u kineskim radnjama, a svaki treći je neispravan i može izazvati tragične posledice.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže da lampioni mogu začas da zapale kuću ukoliko u neposrednoj blizini ukrasnih sijalica viri makar jedna žičica iz kabla.

Kupci najčešće pazare najjeftinije ukrase na pijaci i buvljacima, a ne razmišljaju koliko je to opasno. Neispravni kablovi mogu lako da dovedu do kratkog spoja i da naprave pravu havaraiju, koja može biti fatalna, upozorava Papović.

On naglašava da svaka kutija sa lampionima u prodavnici mora imati atest u pakovanju kojim se garantuje da su bezbedni za korišćenje.

Foto: Pixabay.com

– Inspektori, takođe, češće moraju da obavljaju kontrole, pogotovo u kineskim radnjama koje ne bi smele da imaju u ponudi tu robu bez deklaracije, kao ni produžne kablove i sličnu robu. Takođe, moraju da postoje tačni propisi ko sme da prodaje ovakvu robu, da lampice budu kvalitetne i bezbedne – kaže Papović.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević ističe da građani moraju detaljno da pregledaju lampione pri kupovini i da prijave inspekciji sve neispravnosti.

Ovakva roba mora da ima deklaraciju, datum proizvodnje, poreklo sijalica, mere bezbednosti i upozorenja na pakovanju, jer je reč o proizvodima na struju. Poželjno je da se čuva fiskalni račun, jer je to jedini način da se vrati neispravna roba, podsetio je Bogosavljević.

S. M.

#Nova godina

#Ubistvo

#Ukras

'