AKTUELNO

U 17 beogradskih predškolskih ustanova danas počinje konkurs za upis u vrtiće koji će trajati do 18. maja, saopštio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.

- Ove godine u 314 vrtića ima 7.512 slobodnih mesta ukupno i to 5.377 mesta u jaslenim, 1.802 mesta u vrtićkim grupama i 333 mesta za produženi boravak predškolaca mimo obaveznog četvoročasovnog programa koje pohađa cela generacija, njih oko 15.000 - izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak koji je jutros obišao predškolsku ustanovu na Novom Beogradu.

On je poručio roditeljima i starateljima da u naredne dve nedelje lično ili elektronski podnesu zahteve za željene ustanove te da, osim za decu iz osetljivih kategorija, nije potrebna bilo kakva dodatna dokumentacija.

- Ove godine u startu, na konkursu imamo skoro deset odsto više slobodnih mesta, a biće još novih mesta tokom godine. Očekujem da sve protekne u najboljem redu, i ove godine proces mora biti apsolutno transparentan. Insistiramo na fer procesu i na tome da su kriterijumi isti za sve - rekao je Gak.

Zahtevi za mesto u vrtiću se mogu predati u predškolskim ustanovama od 8 do 18 časova.

Najviše dece jaslenog uzrasta primiće opštine Novi Beograd (809), Zvezdara (594) i Palilula (572) dok će za vrtićke uzraste najveći broj slobodnih mesta na konkursu ponuditi predškolska ustanova Novi Beograd (454), Čukarica (294) i Zvezdara (166).

Preliminarne liste će biti objavljene 11. juna. Nakon toga sledi period za žalbe, od 11. do 20. juna da bi nakon što ih upisne komisije razmotre bile formirane konačne liste upisane dece krajem juna ili početkom jula.

Radnu 2017/2018. beogradski vrtići završiće sa listom čekanja od oko 3.500 dece što je, kako je rekao Gak, uspeh budući da je uoči prošlogodišnjeg konkursa ova lista iznosila oko 10.000 dece.

Nakon ovogodišnjeg konkursa, u zavisnosti od broja pristiglih zahteva, formiraće se ovogodišnja lista čekanja.

- Intenzivno radimo na otvaranju novih mesta kako bismo ovu godinu završili sa minimalnom listom čekanja, ukoliko bude moguće i bez nje. Ako sve bude išlo po planu, Beograd bi trebalo da dobije još oko 2.000 dodatnih mesta u vrtićima tokom ove godine kroz Mrežu škola, kroz adaptaciju prostora koji se za to mogu iskoristiti - zaključio je Gak.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici i deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić.

#Vrtić

#početak

'