AKTUELNO

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u Beogradu je danas tradicionalno održan marš 'Besmrtni puk', tokom koga su ulicama prestonice prošetali potomci poginulih u Drugom svetskom ratu, noseći slike stradalih, i mnogobrojni građani.

Svečani marš "Besmrtnog puka" počeo je u 17 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda, kolona se kretala Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert na kojem su nastupali vokalni umetnici iz Srbije i Rusije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da se Dan pobede proslavlja u Rusiji i Srbiji, jer je to zajednička pobeda dve države.

- Ovo je praznik sa suzama u očima, platili smo ga milionima žrtava - rekao je Čepurin i pozvao na minut ćutanja.

On se zahvalio veteranima na prisustvu i naveo da im dugujemo zahvalnost i poštovanje.

- Ovo je srpski marš, ali se ove godine puk održava u 68 zemalja sveta. Hvala srpska braćo i srećan praznik - rekao je ambasador.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković zahvalio se veteranima i žrtvama na godinama slobode koje su platili svojim životom.

Foto: Tanjug

- Danas je Srbija svet, Srbija je prisutna na najvećem maršu u Moskvi i imamo razloga da budemo ponosni što smo se borili na pravoj strani i pobedili - rekao je Selaković.

On je poželeo da marš postane tradicija i da u budućnosti pokažemo "da nacija nisu samo živi već i oni koji su živeli".

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je danas u svet otišla slika zajedništva Rusa i Srba i dva predsednika, Putina i Vučića.

- Mi smo bili na strani istine i pravde i zato smo pobedili - rekao je Popović i istakao da moramo da se sećamo, jer narod koji nema sećanje nema ni budućnost.

Ministar je kazao da nije bilo Rusije sa 25 miliona žrtava i Srbije sa milion žrtava, danas cela Evropa ne bi bila slobodna.

- Živelo bratstvo Rusije i Srbije, srećan Dan pobede - rekao je Popović.

Gradski menadžer Goran Vesić je naveo da je marš potekao iz Moskve i da Skupština grada Beograda već drugu godinu za redom podržava organizaciju marša.

Foto: Tanjug

- Dan pobede nad fašizmom nalazi se u temeljima svih modernih evropskih država i podseća nas na naše bratstvo sa ruskim narodom, koji je sa nama i sa drugim zemljama pobednicama, Francuskom, SAD, Velikom Britanijom, učestvovala u Drugom svetskom ratu i pobedi nad fašizmom - rekao je Vesić.

Kako kaže, 9. maj je veliki praznik koji moramo da pamtimo i dan kada je čovečanstvo pobedilo najveće zlo u svojoj istoriji, fašizam.

- To je dan kada su udareni temelji moderne Evrope u kojoj mi danas živimo - istakao je Vesić.

Foto: Tanjug

Hor Ruskog doma i Merima Njegomir su izveli himnu "Besmrtni puk", napisanu posebno za ovu priliku.

Nastupio je i poznati ruski umetnik Jan Osin, koji je izveo tri numere posvećene stradanju ruskih vojnika i dece.

Maturanti srednje škole pri ruskoj ambasadi zahvalili su veteranima što su svoje dane mladosti proveli u borbi, a zatim su ih zamolili za ples nakon koga su im uručili crvene karanfile.

Na video-bimu su se tokom celog programa smenjivale slike i video materijal sa ratišta i iz ratnih filmova, a deo programa bio je i nastup pevača sa Muzičke akademije u Beogradu.

Pokret "Besmrtni puk" je potekao u Rusiji. Formalno se za godinu početka te manifestacije uzima 2011. godina, kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Velikom Otadžbinskom ratu.

Foto: Tanjug

Za samo nekoliko godina ovaj pokret se proširio na 1.200 gradova, sa više od 12 miliona ljudi.

Prošle godine ova manifestacija je održana u oko 40 zemalja sveta, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države.

#Beograd

#Dan Pobede

#Goran Vesić

#marš

'