AKTUELNO

Preliminarna analiza kamenog sarkofaga pronađenog u Viminacijumu, koju su uradili antropolozi, pokazala je da se radi o sahrani muškarca u zrelom dobu i ženske osobe u ranim dvadesetim godinama, izjavio je danas direktor Arheološkog instituta Miomir Korać i dodao da su pronađeni prilozi u njemu nadmašili sva očekivanja arheologa.

Korać je za Tanjug rekao da će dalja izučavanja dati preciznije podatke o ovim individuama, a materijal će biti podvrgnut i DNK i različitim fizičkohemijskim analizama u cilju što boljeg razumevanja ove arheološke celine.

Inače, nova sezona iskopavanja Viminacijuma je, podseća Korać, već u prvim mesecima dala izvanredne rezultate.

- Nakon otkrića mauzoleja istaknutog stanovnika ovog antičkog grada, na istoj lokaciji, u prigradskoj zoni, uz saobraćajnicu koja je vodila na istok ka utvrđenju Lederata, kod današnjeg Rama, otkriven je kameni sarkofag, specifičan po tome što nije opljačkan u prošlim vremenima - podsetio je.

Ovo je, kaže, tek drugo otkriće netaknutog sarkofaga u višedecenijskim istraživanjima prestonice provincije Gornje Mezije.

Izrađen je, opisuje, od krečnjaka, spolja neukrašen i bez natpisa, sa poklopcem u vidu dvoslivnog krova sa akroterijama u uglovima.

- Nakon podizanja poklopca uz pomoć mehanizacije, otkriveno je da se radi o dvojnoj sahrani, a prilozi u grobu su nadmašili sva iščekivanja arheologa - ispričao je Korać.

Uz pokojnike su, dodao je, otkrivene tri posude od stakla, dve tipa balsamarium,a jedna tipa unguentarium, kao i četiri novca od bronze, od kojih je jedan kovan u viminacijumskoj kovnici sredinom III veka naše ere.

Dok je muškarac bio sahranjen bez ličnih predmeta, predmeti otkriveni uz ženu spadaju u red najraskošnijih repertoara grobnih inventara otkrivenih na nekropolama Viminacijuma, kaže Korać.

Po svemu sudeći, napominje, bila je obučena u odeću protkanu zlatnim nitima na koju su bile našivene perle od zlata, bisera i stakla, uz ukrase u vidu zlatnih alkica sa umetnutim dragim kamenjem.

Foto: Tanjug

Od delova kostima tu su još unikantna pojasna garnitura od srebra, kao i fibula (pandan današnje zihernadle) od istog materijala, precizira direktor Arehološkog instituta.

Frizuru pokojnice su, kaže, pridržavale četiri ukosnice sa loptstim glavama, dve od kosti i dve od gagata, vrste lignita, nastalog pod specifičnim uslovima, i izuzetno je pogodan za poliranje i obradu.

Objašnjava da je gagat u antičko vreme bio izuzetno redak i skupocen, iskopavan je u Jorku u Engleskoj, gde su se najverovatnije nalazile i radionice za izradu predmeta od ove sirovine.

Antički medicinari su gagat smatrali lekovitim kod zdravstvenih problema vezanih za matericu, a pored toga, izuzetno je pogodan za datovanje, budući da svi poznati primerci potiču iz grobova III veka.

- Uz pokojnicu je otkriveno i kružno ogledalo od srebra, čija je drška modelovana u obliku Heraklovog čvora. Ogledala luksuzne izrade su korišćena prilikom svadbenih procesija, nevesta ih je nosila u kuću budućeg muža, tako da je moguće da se radi o predmetu korišćenom u ovu svrhu. Ovakvo uverenje dodatno potkrepljuje Heraklov čvor, budući da se zna da je pojas mlade bio vezivan upravo na ovaj način tokom već pomenutih procesija - naveo je Korać.

Prema njegovim rečima, možda i najzanimljiviji, a svakako jedan od izuzetno retkih tipova nalaza je verenički prsten od zlata, koji na glavi ima ugravirana slova SIMP, najverovatnije inicijale ili skraćeno ime verenika.

Da li je reč o muškarcu sahranjenom pored ove žene, ili se radi o sahrani oca i ćerke koja je bila verena ali ju je prevremena smrt sprečila da se uda arheolozi će pokušati da odgonetnu u narednim nedeljama, uz pomoć multidisciplinarnog pristupa, gde se očekuje da će DNK analize dati dragocene podatke, naveo je Korać.

#Istraživanje

#Viminacijum

'