AKTUELNO

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje Darko Laketić predložen je za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

Kako se navodi u obrazloženju predloga koji je podnela predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, komisija se obrazuje iz redova narodnih poslanika, a zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životu sredinu sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijomom.

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

Dodaje se da predsednik Narodne skupštine na predlog Komisije može da angažuje naučne il stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake radi pomoći u radu Komisije.

Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima i dužna je do prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine.

Za sprovođenje ove odluke obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije.

Većina poslanika je danas glasala da se formiranje Komisije anđe na dnevnom redu parlamenta, a poslanici još utvrđuju dnevni red.

#Darko Laketić

#NATO

'