AKTUELNO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi koju je služio partrijar srpski Irinej i litijom centralnim gradskim ulicama, danas je obeležena slava Grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Liturgija je počela u 9 časova, a potom je, oko 11:30 sati krenula spasovdanska litija iz ulice Admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve u kojoj je učestvovalo više hiljada građana.

Foto: Promo

U litiji su bili patrijarh srpski Irinej, ovogodišnji domaćin slave gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, prinčevski par Aleksandar i Katarina Karađorđević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski urbanista Milutin Folić, sveštenstvo SPC, pripadnici Vojske Srbije i MUP-a, učenici beogradskih škola, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Simo Spasić, kao i članovi viteškog udruženja Svibor...

Foto: Promo

Povorkom su se vijorile zastave, nošene su ikone i druga crkvena obeležja, dok su mnogobrojni građani fotografisali i snimali učesnike litije.

Na čelu litije bio je Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

Litija je krenula je iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve, a nastavila ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme gde je čitana prva molitva.

Foto: Promo

Kolona je zatim prošla Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve gde je očitana druga molitva, a nakon toga litija je nastavila kroz Pop Lukinu ulicu, Brankovu, Kraljice Natalije i Dobrinjsku ulicu do porte Vaznesenjske crkve, čime je simbolično zatvoren krug i gde je čitana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Domaćin slave, gradski menadžer Goran Vesić, rekao je da je veliki broj ljudi koji je učestvovao u litiji, pokazatelj koliko je Spasovdan važan za Beograd.

- To je jedan od naših najznačajnijih praznika i koristim ovu priliku da svim Beograđanima čestitam našu zajedničku slavu, Spasovdan, jer je to pored porodične slave, druga slava koju imaju - rekao je Vesić.

Foto: Promo

On je poželeo se Spasovdan slavi još mnogo godina u miru i da se Beograd širi i razvija.

Foto: Promo

Nakon spasovdanske litije, Vesić je zajedno sa predstavnicima Grada Beograda u Starom dvoru prelomio slavski kolač, kao deo tradicionalnog obeležavanja slave.

Vaznesenje je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Foto: Promo

Foto: Promo

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnjeg poznatiji kao Spasovdan, a koliki ima značaj vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349. godine, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Od kad je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao srpsku prestonicu, u čast obnove i napretka, Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Spasovdan.

Ta slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Foto: Promo

#Beograd

#Liturgija

#Spasovdan

'