AKTUELNO

Podaci stručnjaka pokazuju da Srbija pripada regionu koji je jedan od najpogođenijih klimatskim promenama u svetu, a predviđa se da će u našoj zemlji do kraja veka prosečna srednja godišnja temperatura vazduha porasti za 4 stepena, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Trivan je na današnjem seminaru, koji je održan u okviru Regionalnog seminara o cilevima održivog razvoja za parlamente Centralne i Istočne Evrope i Centralne Azije, rekao da je u periodu od 2000. do 2015. godine Srbija izgubila pet milijardi evra na saniranju posledica ekstremnih klimatskih uslova.

- Za Srbiju je to previše, i zato moramo da radimo na preventivi, na sprečavanju i ublažavanju posledica klimatskih promena - istakao je Trivan i rekao da će Zakon o klimatskim promenama biti usvojen do kraja godine.

Na Regionalnom seminaru učestvovali su poslanici parlamenata iz 11 zemalja, kako bi razgovarali o tome na koji način parlamenti mogu da umanje uticaj klimatskih promena na porast siromaštva i na javno zdravlje stanovništva, putem ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Evropska unija procenjuje, kaže Trivan, da se u prevenciji, na uložen jedan evro, vrati šest evra.

- Sve je to motiv da odmah i sada preduzimamo mere u borbi protiv klimatskih promena. To je u prvom redu pošumljavanje, najbolji i najjeftiniji način za adaptaciju na promene klime i smanjenje efekata staklene bašte - rekao je Trivan.

Na sednici su, pored ministra Trivana, govorili Boris Erg (IUCN ECARO), Vladimir Kenderovski (Evropski centar za životnu sredinu i zdravlje SZO), Rezo Getašvili ( Kavkaska NVO mreža za zaštitu životne sredine).

Pročitajte još: Mirović uručio ugovore lokalnim samoupravama za projekte iz oblasti poljoprivrede

#Goran Trivan

#Klima

#promena

'