AKTUELNO

Vlada Srbije donela je danas odluku o formiranju Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti upotrebe narkotika, čiji će predsednik biti ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Na sednici je konstatovano da je Republika Srbija odlučna u nameri da se beskompromisno suprotstavi dilerima droge i da prema dilerima koji prodaju drogu maloletnicima neće imati milosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Akcenat u ovoj borbi biće stavljen na posebno ranjivu grupu, a to su deca školskog uzrasta, koja sve češće postaju meta dilera drogom. U tom pravcu, u narednom periodu biće preduzete odgovarajuće mere i organizovana sistemska kampanja, čiji je cilj povećanje svesti građana o štetnosti narkotika, odnosno direktan uticaj na decu školskog uzrasta, kao i na njihove roditelje.

U okviru nacionalne kampanje, ustanovljene su tri ključne tačke: edukacija učenika, kroz emitovanje realnih, necenzurisanih snimaka, kampanja u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, usmerena ka roditeljima i obilasci ustanova koje zbrinjavaju i leče osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika, poput „Drajzerove“ i drugih ustanova.

Stručni timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa, policajaca, tužilaca i stručnjaka drugih profila, posećivaće osnovne i srednje škole širom zemlje, kao i druge ustanove namenjene omladini, i u direktnom razgovoru sa đacima predstavljati po zdravlje pogubno dejstvo narkotika, kroz prikazivanje realnih, necenzurisanih snimaka koji prikazuju posledice uzimanja droge, i to kako po njihove konzumente, tako i po njihove porodice i prijatelje, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Paralelno sa tim, mora se uticati i na svest roditelja, odnosno dodatno ih edukovati kako da prepoznaju promene u ponašanju kod svoje dece nastale usled konzumiranja droge i njihova potencijalno rizična stanja. U medijima sa nacionalnom pokrivenošću biće emitovani edukativni sadržaji eminentnih stručnjaka i javnih uglednih ličnosti.

Jedan od elemenata nacionalne kampanje predstavljaće i organizovane posete učenika srednjih škola ustanovama koje zbrinjavaju osobe koje imaju probleme sa zavisnošću od narkotika. Cilj je da se kroz neposredno, vizuelno iskustvo teških posledica konzumiranja droga, kod dece pojača svest i dodatno učvrsti negativan stav o narkoticima.

#Droga

#Vlada Srbije

'