AKTUELNO

Još jedna prevara turističke agencije?!

Letovanje u Španiji tokom kojeg su učenici Devete gimnazije iz Beograda i još nekih beogradskih škola imali problem sa smeštajem, organizovala je samostalno profesorka istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić, Saopštilo je jutros Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, škola i Ministarstvo ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost za letovanje učenika, jer je putovanje organizovala profesorka u sopstvenoj režiji, bez ikakvog učešća škole i saglasnosti Ministarstva. Navodi se da će protiv profesorke biti pokrenut disciplinski postupak u školi.

Inače, u godišnjem planu rada škole za 2017/2018. godinu ekskurzije su organizovane u jesenjem periodu 2017. godine. Pojedini mediji preneli su u petak, da se na ekskurziji u Španiji nalazi grupa učenika Devete gimnazije koja po dolasku u zemlju nije mogla da uđe u hotelski smeštaj koji je uredno platila.

Učenici Devete beogradske gimnazije, Prve ekonomske i još nekih škola iz Beograda su preko turističke agencije otišli na letovanje u Španiju sa profesorkom, ali ih tamo nisu sačekale hotelske sobe koje su uredno platili, prenose sinoć beogradski mediji.

Kako prenose Novosti, ekskurziju je, u privatnoj režiji, organizovala profersorka istorije u dogovoru sa učenicima i njihovim roditeljima. To je potvrdio i Dejan Josipović, direktor Devete beogradske gimnazije, koji kaže da ova škola ne organizuje ekskurzije tokom raspusta.

Kada su stigli u hotel u Ljoret de Mar, na recepciji im je rečeno da njihov boravak nije plaćen.

Iako je trebalo da u hotelske sobe budu smešteni još tokom prepodneva, srednjoškolci su dan proveli u holu hotela, dok im je - prema rečima roditelja - zatraženo da svojim novcem plate prenoćište.

U hotelu je tokom večeri bila i španska policija.

Jedan od roditelja kaže da su zaposleni u hotelu, posle određenog vremena, dozvolili učenicima da iskoriste toalete u tri sobe kako bi mogli da se istuširaju, a kasnije su im dali i večeru. Jedan deo učenika, uspeo je samostalno da nađe smeštaj u drugom hotelu, koji su morali da plate.

Dok su roditelji ispred prostorija agencije u Ulici Majke Jevrosime unutra je turistička inspekcija, navode Novosti. RTS prenosi da su đaci krenuli preko agencije "B2R" iz Beograda koja, prema nezvaničnim saznanjima, nije platila smeštaj. Turistička inspekcija vrši vanrednu kontrolu agencije. Iz turističke inspekcije rečeno je da je za decu obezbeđen smeštaj.

Povratak dece u Srbiju, kažu, očekuje se danas, a iz turističke agencije nisu hteli da kažu zašto je došlo do problema. Vera Božć Trefalt, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija rekla je da organizator putovanja nije platio aranžman, tako da deca nisu mogla da uđu u hotel. Prema njenim rečima, agencija ima licencu kao organizator putovanja i ima garanciju putovanja.

Foto: Pixabay.com

- Niko ne preporučuje niti je to moguće da se odmah vrate, jer se radi o dva autobusa, o dva vozača koji moraju da uspoštuju tih devet sati da ne voze, tako da u tom smislu ne mogu autobusi odmah da krenu nazad - kaže pomoćnica ministra.

Ljajić: Prevara roditelja i dece na putovanju

Grupa od 106 ucenika iz Srbije koja nije mogla da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji trebalo bi danas da krene za Beograd, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i istakao da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari". Ljajić je izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje.

Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece. Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma. Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

Foto: Tanjug

On je dodao da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da ce morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

- Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare - rekao je Ljajić.

On je naveo da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra. Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare. On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aranžmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja.

#Letovanje

#Turisti

#Učenici

#Španija

'