AKTUELNO

Na pregled se, zbog velikih gužvi, čeka i po nekoliko sati.

Kako se približava Nova godina, sve je više obolelih od gripa.

Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon, u Beogradu je u period od 12. do 18. decembra u domovima zdravlja registrovano 24.724 obolelih od akutne respiratorne infekcije (ARI) i 346 obolelih sa kliničkom slikom gripa (OSG).

- U cirkulaciji dominira virus gripa AH3, ali je dokazano i prisustvo virusa tipa B – objavio je Kon na društvenoj mreži.

Najveći broj registrovanih slučajeva akutne respiratorne infekcije, kako je istakao, zabeleženo je kod školske dece (50,2 odsto), dok je kod predškolske 20,3 odsto obolelih. Registrovanih slučajeva u uzrastu od 20-64 godina bilo je 23,1 odsto, a kod starijih od 65 godina 6,4 odsto.

Foto: Printscreen Youtube

- Obolevanja sa kliničkom slikom gripa registrovalo se 63,0 odsto kod dece školskog uzrasta, 1,1 odsto kod dece predškolskog uzrasta, 29,8 odsto kod radno aktivnog stanovništva u uzrastu od 20-64 godina i 6,1% kod starijih od 65 godina – rekao je Kon.

Kako ističe, navedeni podaci ukazuju na porast od oko 30 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, odnosno oko 60 odsto u odnosu na nedelju pre.

- Istovremeno došlo je do porasta registrovanih slučajeva obolelih sa kliničkom slikom gripa sa 19 na 346. Došlo je do povećanja intenziteta aktivnosti virusa gripa sa tendencijom daljeg porasta – istakao je Kon.

Kako dodaje, cirkulacija virusa gripa najveća je među školskom decom. Uobičajeno se ovakvi porasti aktivnosti viđaju u Beogradu tek posle Nove godine, najčešće u februaru. Ove godine se na osnovu ovih podataka maksimum obolevanja može očekivati i ranije, rekao je epidemiolog.

Foto: Printscreen Youtube

U prilog ovome ide i činjenica da su domovi zdravlja prepuni dece sa respiratornim infekcijama. Zbog gužvi su đaci u pojedinim domovima zdravlja čekali na pregled i po dva sata.

Kako je za portal Pink.rs izjavila majka S. M. koja je svoje dete juče odvela u Dom zdravlja Voždovac zbog stomačnih tegoba, ona je u čekaonici provela gotovo tri sata, ali, kako ističe, nije kivna na lekare.

- Čekala sam dugo i bila sam strpljiva, jer je bilo još mnogo bolesne dece, a lekari su se, koliko sam mogla da primetim, stvarno potrudili da odrade svoj posao što brže i što kvalitetnije. Čak nisu izlazili ni na pauze - izjavila je S. M.

I. P.

#Bolest

#Bolnica

#Grip

#Lekar

#Prehlada

'