AKTUELNO

Grad Beograd raspisaće danas javni tender za obnovu postojećeg i nabavku novog dekorativnog svečanog osvetljenja poput Moskve, Stokholma, Budimpešte i drugih velikih evropskih gradova, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Procenjena vrednost tendera je 300 miliona dinara sa PDV-om.

Prema Vesićevim rečima, tender raspisuju gradski Sekretarijat za energetiku i JKP "Javno osvetljenje".

- Uređivanje grada je naša politika za koju smo dva puta dobili najubedljiviju podršku Begrađana na gradskim izborima od obnove višestranačkog sistema u Srbiji - rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Podsetio je da je Grad protekle četiri godine dekorativnom rasvetom osvetlio 54 zgrade koji su spomenici kulture i spomenike, kao i da je planirano da ove godine dekorativnom rasvetom bude obuhvaćeno još 20 novih lokacija u centru grada među kojima su plato ispred Hrama Svetog Save, Slavija, Tašmajdan, Skadarlija, Pionirski i Akademski park, Kalemegdan, palata Albanija, Cvetni trg i druge.

Kako je naveo, uređivanje grada znači nove pešačke zone, fasade, rekonstruisane bulevare, nove trgove, obnovljenu obalu i osvetljen grad osnovnom i dekorativnom rasvetom.

- To je Beograd u koji svake godine dolazi sve više i više turista i koji je prošle godine zaradio oko 800 miliona evra od stranih i domaćih gostiju - podvukao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da se što je Grad proteklih godina uložio u svečanu dekorativnu rasvetu, uz vatromete i koncerte, višestruko isplatilo kroz prihode grada od turizma, jer je Beograd postao jedna od napoželjnijih evropskih turističkih destinacija, posebno u periodu Božića i Nove godine.

Dodao je da ne sumnja da će se i povodom ovog tendera "javiti dokoni kritičari koji sede po ceo dan po kafićima, ništa ne rade i kritikuju sve što se radi u gradu".

- Ubedljiva većina građana Beograda podržava uređivanje grada što se vidi i po posetama našim manifestacijama tako da nas te bespredmetne kritike ljudi koji su protiv toga da se naš grad uređuje ne interesuju - kazao je Vesić.

On je posebno istakao da će dekorativnom rasvetom prvi put biti ukrašeni centri sedam prigradskih opština.

- Ovim tenderom želimo da obezbedimo rasvetu kojom ćemo posebno da ukrasimo gradske parkove i lokacije koje posećuju turisti, a tražimo da dve lokacije budu ukrašene dečijim motivima i namenjeni najmlađim sugrađanima - rekao je Vesić.

Naveo je da mnogi evropski gradovi mnogo ulažu u svečanu dekorativnu rasvetu i uređenje, jer tako postaju atraktivniji za turiste.

Tako je naveo da je Zagreb, sa 790.000 stanovnika, ove godine izdvojio za tu namenu 5,5 miliona evra, Budimpešta, koja je veličine Beograda, više od dva miliona evra, Stokholm sa dva puta manje stanovnika od našeg grada izdvaja 3,5 miliona evra, a Moskva sa 11,5 miliona stanovnika ove godine ima budžet od 95 miliona evra za dekorativnu i ukrasnu rasvetu.

#Beograd

#Goran Vesić

#Osvetljenje

#Tender

'