AKTUELNO

Milanom Vlaisavljevićem psihologom u bolnici za lečenje bolesti zavisnosti "Vita", rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da su istraživanja više puta pokazala da roditelji nisu uvek kvalitetni sagovornici deci na ovu temu.

Dragana Ćorić, članica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, rekla je da grad Novi Sad kreće u jednu preventivnu meru, i kako kaže, dali su roditelju test u ruke, a da li će oni taj test da iskoriste ili ne zavisi od njih.

- Pre nego što se krenulo u bilo kakav poduhvat prvo se dobila saglasnost roditelja. Zatim je koorinaciono telo dalo preporuku skupštini grada da se izdvoji iz budžeta grada za testove za utvrđivanje prisustva psihoaktivnih supstanci, i da se one podele svim učenicima sedmih i osmih razreda, kao i učenicima srednje škole - rekla je Ćorić.

Foto: Printscreen

Milan Vlaisavljević psiholog u bolnici za lečenje bolesti zavisnosti "Vita" rekao je da su istraživanja više puta pokazala da roditelji nisu uvek kvalitetni sagovornici deci na ovu temu.

- Jedna ovakva akcija jeste dobar povod da se pokrene na dijalog između roditelja i dece, kao i škole i roditelja, kao i podizanje svesti o svim ovim rizicima. Drago mi je daje Novi Sad prvi prepoznao značaj ove teme i pokrenuo ovakvu akciju i to jeste korak u dobrom pravcu - rekao je Vlaisavljević.

Foto: Printscreen

On je rekao da je ovaj problem naša realnost i da ne smemo da ga zanemarimo, jer u tom slučaju ne možemo ni uticati na njega. Kako kaže,  preventiva je uvek najefikasnija.

- Deca će reagovati u zavisnosti od toga da li imaju iskustva sa supstancama ili da li postoji rizik da se otkrije ono što pokupšavaju da sakriju pre svega od sebe pa i od onih oko sebe. Deca koja nisu koristila rado će ih i raditi, dok drugi neće naravno polašešeći se da ih ne otkriju - rekla je dr Jasmina Knezević Tasić, psihijatarom i osnivačem Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti "Lorijen hospital".

#Doktor

#Droga

#Test

#deca

#psihologija

#škola

'