AKTUELNO

Deset sanitetskih vozila uručeno je danas zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Grad Beograd, od kojih je osam novih saniteta dobila Hitna pomoć u Beogradu, a po jedno vozilo dodeljeno je ispostavama u Mladenovcu i Lazarevcu.

U prisustvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić uručio je ključeve vozila direktorima Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć i ispostava u Mladenovcu i Lazarevcu.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dodele novih vozila, Lončar je istakao da je reč o ''pokretnim bolnicama'' koje spasavaju živote zbog čega je, kaže, obaveza Ministarstva i Grada da što više ulažu u vozni park Hitne pomoći.

- Ova klimatizovana vozila će već od sutra biti u pogonu i na raspolaganju građanima, a sa gradonačelnikom se dogovaramo kako da im nabavimo opremu neophodnu za zimske uslove - naveo je Lončar.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, od kada je na čelu Ministarstva zdravlja, više od 100 vozila dodeljeno je zdravstvenim ustanovama.

- Prva vozila koja smo uručili već su prešla više od 250 hiljada kilometara i već bi trebalo da se servisiraju. Apelujemo da se vodi računa o održavanju vozila kako bi pacijenti mogli da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć u što kraćem roku - kazao je Lončar.

Radojičić je naveo da je Grad u prošloj godini izdvojio 73 miliona dinara za nabavku 26 sanitetskih i putničkih vozila za zdravstene ustanove, a da je ove godine obezbeđeno 43 miliona dinara.

- Svima će dobro doći ova vozila, pre svega da lekari brže stignu do svojih pacijenata i pruže im adekvatnu pomoć. Grad će nastaviti da sa Ministarstvom ulaže u zdravstvo kao jednu od važnih tačaka u daljem razvoju - poručio je gradonačelnik Beograda.

Foto: Tanjug

Direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Goran Ccolaković zahvalio je Gradu i Ministarstvu na obezbeđenim sanitetskim vozilima kojima se, kaže, obnavlja zastareo vozni park i poboljšava funkcionisanje ove ustanove u prestonici i njenim ispostavama u Lazarevcu i Mladenovcu.

Kako je rekao, vozila Hitne pomoći godišnje pređu oko četiri miliona kilometara, a 20 vozila koja su dobijena 2014. i 2015.godine već su prešla po 250 hiljada kilometara.

- Hitna pomoć je žila kucavica zdravstevnog sistema u gradu. U toku godine obavimo oko 98.000 intervencija, a ova vozila spasu čitav jedan grad. Očekujem da se nastavi sa obnavljanjem našeg voznog parka - rekao je Čolaković i dodao da se zahvaljujući pomoći Grada trenutno renoviraju i mokri čvorovi u ovoj ustanovi.

#Automobil

#Beograd

#Hitna pomoć

'