AKTUELNO

Država godišnje isplati 4,2 miliona evra žrtvama ujeda pasa lutalica. Međutim, ispostavilo se da je veliki broj ovih zahteva za odštetu lažan.

Direktor organizacije Orka Elvir Burazerović je istakao da se o problemu napuštenih životinja priča već decenijama.

- Problem napuštenih životinja je veliki zdravstveni, ekološki i higijenski problem. 25 miliona evra koje su isplaćene u poslednjih šest godina je cifra koja bi trebalo da nas mobilše da ovaj problem rešimo - istakao je Burazerović gostujući u Novom jutru.

Kako je naveo, prvi korak je formiranje nacionalne strategije za koju je nadležno ministarstvo poljoprivrede.

- Srbija treba da se obračuna na human i efikasan način - istakao je Burazerović, ocenivši das u dosadašnji pokušaji bili parcijalni i mahom neuspešni. Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj je ukazao da pojedini građani na vrlo kreativne načine fingiraju ujede pasa lutalica, što su lokalne samouprave primetile.

Foto: RTV Pink

- Neki čak koriste vilicu psa koji je uginuo, a koju su kuvali, koriste alat, žice…Nastoje da to bude što verodostojnije. Izbosi odštete koji idu i do 100.000 dinara inspirativni su za pojedince da pokušaju da prevare sistem - naveo je Radak i dodao da provera povreda nije dobro organizovana.

Radak je ukazao da tome pogodije i lekarska i sudska praksa, jer je osobi koji podnosi zahtev za odštetu dovoljna samo potvrda lekara i veruje se iskazu oštećenog.

- Imamo u pojedinim gradovim oštar rast zahteva za odštetu - istakao je Radak i dodao da broj ujedna pasa skočio na 15.000, što je za oko 5.000 više nego 2010. godine.

#Pas

#Ujed

'