AKTUELNO

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da omogući minimum odražavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana, a koje će morati da imaju upravnika.

O izboru upravnika odlučuju vlasnici stanova, a on se bira na mandat od četiri godine. Skupština stambene zajedice može odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika, a u slučaju prinudne upave bira ga lokalna samouprava.

Upravnika bira i razrešava skupština stambene zajednice, koji je dužan da podnese prijavu za upis stambene zajednice.

Kada je reč o troškovima održavanja zgrada, za građane neće biti novih troškova u odnosu na ona sredstva koja su do sada izdvajali za te namene kao stanari.

Novina je i to da stanodavci neće moći da izbegnu porez na iznajmljivanje stana.

Upravnici zgrada će imati sličnu funkciju kao dosadašnji predsednici skupštine stanara samo sa naglašenom menadžerskom ulogom.

Njihov zadatak će biti da obaveste nadležne organe da obave neku hitnu intervenciju ukoliko je potrebna, da vodi računa o olucima i odnosno zastupa zajednicu stanara u svim pravnim poslovima.

Skupština je usvojila  i zakon o upravljanju aerodromima, o transportu opasnog otpada i izmene zakona o komunalnim delatnostima i javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

S. M.

#Zakon

#stan

#zgrada

'