AKTUELNO

Kašnjenje radova, kako ističe zamenik gradonačelnika, nedopustivo je i rok se neće produžavati.

Rok za završetak radova na platou na Slaviji je 31. avgust i on neće biti ponovo produžen, a ukoliko ih izvođač ne bude zavšio do tada, biće mu naplaćena bankarska garancija, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je podsetio da je plato trebalo da bude završen do 8. avgusta, što se nije desilo, pa je nadzor dao novi rok - do 31. avgusta, koji više neće biti produžavan. Dodao je da je takvo kašnjenje radova nedopustivo.

- Iščekujem da vidim da li će i kako to biti završeno do 31. avgusta. Čekamo da vidimo šta će se desiti, a pošto neće dobiti priduženje roka, zna se kakve su posledice ugovora. Da sam se ja pitao, odavno bih im naplatio bankarsku garanciju, ali to nije u mojoj nadležnosti i pošujem odluku Sekretarijata za investicije - rekao je Vesić.

Inače, te radove izvodi kompanija MBA, za koju je Vesić rekao da je jedna od najgorih, sa kojim je grad imao probleme. Naveo je da Grad, po Zakonu o javnim nabavkama, mora da izabere najnižu ponudu, a da je ta kompanija dala najnižu cenu.

Zato smatra da to treba promeniti u Zakonu.

- Nedopustivo je kašnjenje. Uvek je moguće da imate loše dane, nekih vanrednih okolnosti na gradilištu, ali je ovo kašnjenje nedopustivo. Nadam se da ta kompanija više ništa neće raditi u Beogradu raditi, ali ne odlučujem ja o tome, zna se procedura - rekao je Vesić.

Kako je rekao, da li zaslužujete da radite ili ne, pokazuje to kako radite, i tu nema nikakvog ličnog odnosa.

Onaj ko nelegalno gradi krade od države i vara građane

Zamenik gradonačelnika rekao je da će uputiti pismo Javnobeležničkoj komori i Ministarstvu pravde u kojem će zatražiti da notari više ne overavaju ugovore na osnovu potvrde o tome da je neko ušao u proces legalizacija, već samo ugovore za objekte za koje postoji građevinska dozvola, odnosno rešenje o ozakonjenju.

To je, istakao je, jedan od načina da se stane ne put bespravnoj gradnji.

- Zatražiću da ne overavaju ugovore koji su posledica krivičnih dela, jer ako je neko gradio bespravno, to je krvično delo. Mogu da overavaju samo ugovore za koje postoji zakonsko rešenje o ozakonjenju ili građevinska dozvola - rekao je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa suzbijanjem "divlje gradnje".

Naveo je da Grad priprema niz predloga, izmena pojedinih zakona, izmena gradskih odluka, kao i predloga za kontakt sa određenim insitucijama.

Kako je rekao, institiraće se na tome da javna preduzeća, republička i gradska, imaju odgovornost da ne smeju da priključe nelegalne objekte na infrastrukturu, kao i na ukrštanju podataka, kako različite institucije ne bi imale različite podatke.

Vesić je podsetio da je bespravna gradnja sistemski problem, koji u Srbiji postoji već decenijama, a da bez rešenja tog problema Srbija neće postati odgovorno i uređeno društvo. U tome, kako je rekao, moraju svi da učesvuju, i vlada i ministarstva, tužilaštvo, grad, građani, ali i mediji.

Dodao je da posle svakog pisanja medija o konkretnim slučajevima, inspekcija odmah izlazi na teren i vrši proveru.

- Oni koji nelegalno grade kradu od države, ne plaćaju doprinose za građevinsko zemljište, a varaju i građane koji kupuju nelegalne objekte. A, pitanje je i da li su ti nelegalni objekti sigurni - rekao je zamenik gradonačelnika.

Na konstataciju da se dešava da inspekcija izađe na teren, zabrani radove, ali se investitor ipak vrati i nastavi sa gradnjom, Vesić kaže da je problem u tome što se ništa ne dešava, nakon što inspekcija postavi traku i podnese prijavu protiv onoga ko gradi i da bi drugi državni organi tada trebalo da preduzmu mere iz njihove nadležnosti.

- Zato je važna sinhronizacija, to je slećei korak. Ne želim nikoga da optužujem, ovo je društveni problem. Ne kažem da je bilo ko kriv za ovo što se dešava, ali tom zlu moramo da stanemo na put, to ne sme da se radi - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Trg Slavija

'