AKTUELNO

Rekonstrukcija Trga republike počela je u sredu, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za televiziju Pink da će nakon izgradnje zgrade Opere i Baleta biti zaokružena kompletna obnova centralnog gradskog trga i da će Beograd dobiti izgled prave evropske prestonice.

Vesić je naveo da će rekonstrukcija trajati 420 dana i da će se odvijati u dve faze.

On je istakao da će, osim platoa oko spomenika Knezu Mihailu, radovi obuhvatiti i Makedonsku ulicu do Doma omladine, Kolarčevu do palate ''Albanija'', Francusku do Doma vojske i Vasinu do dela iza Narodnog muzeja.

U prvoj fazi koja će trajati do 1.marta sledeće godine biće rekonstruisan samo plato i saobraćaj će se, kaže Vesić, neometano odvijati, dok će u drugoj fazi biti sukcesivno zatvaran u zavisnosti od toka radova.

- To će biti pravi centralni gradski trg sa granitnim pločama i zelenilom, biće zasađeno nekoliko drvoreda, postavljene klupe - rekao je Vesić za TV Pink.

Dodao je i da će pločama posebno biti obeležena dva mesta na Trgu republike - mesto gde se nekada nalazila Stambol kapija i prostor na kojem su prvobitno sahranjeni crvenoarmejci koji su se 1944.godine borili za oslobođenje Beograda.

Vesić je kazao da će nakon rekonstrukcije Trg republike postati zona usporenog saobraćaja sa dozvoljenom brzinom kretanja od 10 km/h.

Najavio je da će biti obnovljen i postament spomenika Knezu Mihailu.

- Kada Ministarstvo kulture završi tender za novu zgradu Opere i Baleta, koja će biti izgrađena na mestu sadašnjeg Staklenca, biće zaokružena rekonstrukcija i dobićemo pravi centralni trg kakav imaju sve evropske prestonice - naglasio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

#Trg republike

'