AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da se sistem grejanja prevodi iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekuje da će efekti biti vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima.

Radojičić je to rekao na sastanku sa v.d. direktorom JKP "Beogradske elektrane" Radetom Bastom i v. d. sekretarkom za energetiku Grada Beograda Ninom Jandrić, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Na sastanku je bilo reci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu tokom hladnog talasa pre početka zvanične grejne sezone, kao i mogućnostima promene propisa o snabdevanju toplotnom energijom u prestonici.

- Narednih dana se najavljuje toplije vreme, ali moramo da nađemo najbolje moguće rešenje za trenutnu situaciju. Boravak u hladnim prostorijama nije prijatan nikome, važno je da mališani u vrtićima i školama ne sede u jaknama, da zaposleni mogu bez smetnji da rade i budu produktivni, da Beograđanima u stanovima bude toplo - rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je da se razmatra promena propisa jer je sistem daljinskog grejanja Beograda jedan od najvećih u Evropi i čini ga 41 toplotni izvor, odnosno toplana i kotlarnica, 9.000 toplotnih predajnih stanica i u njima više od 40.000 pumpi i druge opreme, kao i više od 1.500 kilometara toplovodnih cevi.

- Ukoliko temperature opet budu u padu, počećemo sa isporukom toplotne energije uz nastavljanje proba sistema. Sistem sada prevodimo iz režima toplotnih proba u režim isporuke toplotne energije i očekujem da efekti budu vidljivi kod velikog broja potrošača već u popodnevnim i večernjim satima. Nažalost, nije moguće odmah 'podići' ceo sistem - rekao je Radojičić.

Za stabilan rad ovako velikog energetskog sistema neophodno je nekoliko dana uhodavanja i postepenog i veoma pažljivog opterećivanja radi prelaska iz stacionarnog u dinamički režim rada, rekao je Radojičić i apelovao na potrošače da budu strpljivi.

Ipak, istakao je da je ključno dugoročno rešenje kojima će ceo sistem biti aktivno pripreman za rad već tokom leta.

- Važno je da nađemo dugoročno rešenje za ovaj problem jer svake godine imamo makar i kratak hladni talas pre grejne sezone i danas sam razovarao o tome koje su mogućnosti da sistem bude spreman već prvog oktobra kada nam hladni dani stignu pre nego što je kalendarski predviđeno - rekao je Radojičić.

#Beograd

'