AKTUELNO

Upotreba narkotika i alkohola među maloletnicima je sve veći problem i često dovodi do nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Zbog postojećeg problema Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama iznelo je predlog da se mlađima od 16 godina ograniči boravak na ulici u večernjim satima i zabrani ulazak u ugostiteljske objekte posle 22 sata.

Branka Bežanov, zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada, komentarišući pomenuti predlog rekla je da se na tu ideju došlo jer je problem narkomanije i upotrebe alkohola među maloletnicima sve veći i prevazilazi obrazovne ustanove.

- Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama došlo je na ovu ideju, pre svega, istražujući kako su se neke druge zemlje u Evropi, ali i u Americi, izborile sa tim problemom. Mi smo se rukovodili primerom Islanda, koji je bio jedna od prvih država u Evropi koja je imala problem sa narkomanijom i upotrebom alkohola među starijim maloletnicima - izjavila je Bežanov.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, Island je ovim merama smanjio problem za pet odsto.

- Pre 20 godina imali su stepen korišćenja psihoaktivnih supstanci i alkohola među mladima oko 40 odsto, a primenjujući ove mere, koje smo i mi predložili, a to je za sada samo predlog, oni su za 20 godina sveli stepen upotrebe narkomanija i alkohola među mladima za 4 do 5 odsto - rekla je Bežanov.

Prema njenim rečim predlog Koordinacionog tela tek treba da izađe pred gradonačelnika Novog Sada, gospodina Miloš Vučevića.

- Ukoliko se on složi sa ovim merama, one će se naći pred odbornicima Skupštine grada koji će bliže odrediti dalje sprovođenje tih mera. Moram da kažem da to nije jedina, više mera koje se sprovodi, a koje je predložilo Koordinaciono telo daje kumulativni efekat i rezultate. Prošle godine su svim roditeljima đaka osnovnih i srednjih škola podeljeni besplatni testovi protiv narkomanije i svaki roditelj može da testira svoje dete ukoliko primeti da se drugačije ponaša - kazala je Bežanov.

Branka Tišma, školski psiholog, rekla je da su restriktivne mere dobre ukoliko ih prate i drugi sadržaji koji će podržati tu meru.

Foto: TvPink Printscreen

- To su sadržaji u životu dece. Nije škola jedina koja treba da pruža sadržaje. Bitno je kako deca i sa kim provode vreme i šta će biti zamena i alternativa za sadržaj koji se oduzima. Vi imate decu koja ne znaju šta će sa sobom. Imate decu koju smo mi kao odrasli naučili da budu pasivna, da im mi sve organizujemo. Ne učimo ih da se snalaze i da popunjavau svoje vreme - ističe Tišma.

Prema njenim rečima teško je vreme i teško je roditeljima da nađu dobar način da aktiviraju svoju decu.

Vesna Dedić, novinarka i pisac, rekla je da u svakom momentu zna gde joj se nalazi dete i da je protiv zabrana.

Foto: TvPink Printscreen

- Ako proces kreće od zabrane, naići će na veliki bunt. Pitanje je šta je alternativa. Kada dete ne boravi u kući, postoji razlog zašto nije, naročito ako se to dešava u šestom, sedmom razredu. Ako dete više vremena provodi u komšiluku, a da ne pričamo o parku uz sintetičke droge, njemu nije dobro u kući - naglasila je Dedić.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Alkohol

#Droga

#Maloletnici

'