AKTUELNO

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je zajedničku inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Udruženja književnika Srbije i Večernjih novosti da se podigne spomenik pesniku Vasku Popi u restoranu "Poslednja šansa" u Tašmajdanskom parku.

Ta odluka će se već danas naći na Gradskom veću, a sutra pred skupštinskim odbornicima, navedeno je u saopštenju Gradske uprave. Popa je živeo preko puta Tašmajdana i svoje dane provodio je u poznatom gradskom restoranu "Poslednja šansa", podseća se i dodaje da je odatle potekla ideja za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokallu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme.

Kako je Vesić rekao za Večernje novosti, Popa je jedan od utemeljivača moderne poezije u Srbiji, koji je svojom poetikom obogatio pesnički jezik u svetskoj književnosti i na taj način uvećao ugled srpske kulture u Svetu.

- Poezija Vaska Pope pronalazi svoje uporište u identitetu srpskog naroda kroz vekove, pre svega, se vezujući za neprolazne simbole Beograda - smatra zamenik gradonačelnika.

Inicijativa da velikan srpske poezije dobije obeležje u glavnom gradu, uz spomen ploču na zgradi u kojoj je živeo, na početku Bulevara kralja Aleksandra podignutu u akciji Večernjih novosti i Ministarstva kulture "Vratimo dug piscima" prošle godine potekla je od Udruženja književnika Srbije i pesnika Milovana Vitezovića.

Popa je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama "Kora", "Nepočin-polje", "Sporedno nebo", "Uspravna zemlja", "Kuća nasred druma", "Živo meso", "Vučja so", "Rez" i antologijama "Od zlata jabuka", "Urnebesnik" i "Ponoćno sunce".

Tokom stvaralački bogatog, ali kratkog života bio je jedan od naših najuvaženijih pesnika u svetu i to ostao do današnjeg dana.

#Goran Vesić

#Spomenik

'