AKTUELNO

Tradicionalni božićni konvoj, humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" iz Francuske stigao je u srpske enklave na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopštila  humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo", osam volontera ove organizacije, u pratnji njenog osnivača Arnoa Gujona, dopremili su 15 tona pomoći čija vrednost prelazi 80.000 evra.

Pomoć se sastoji od nove odeće i obuće, školskog pribora, sportske opreme i igračaka za decu.

Otkada su stigli u Gračanicu mladi Francuzi uručili su pomoć najugroženijim porodicama na istočnom i centralnom Kosovu, od sela do sela, od kuće do kuće - svugde gde je ta pomoć preko potrebna.

U narednih nekoliko dana, francuska ekipa će nastaviti distribuciju pomoći i u Metohiji.

-Naši volonteri su zaprepašćeni onim što su videli u zabačenim selima gde žive Srbi. Deca koja se igraju usred zime u vunenim čarapama i letnjim sandalama. Starci izolovani u napuštenim kućama, prepušteni na milost i nemilost onima koji im prete. Sve je to veoma šokantno- rekao je Gujon.

On je dodao da su ipak, srećni smo što su, pored materijalne pomoći, doneli ljudsku toplinu i moralnu podršku ovim plemenitim ljudima, koji se osećaju usamljeno i zaboravljeno.

Ovo je 38 konvoj koji je stigao na Kosovo od 2004. godine, kada je u Francuskoj osnovana humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo".

'