AKTUELNO

Leskovački ajvar i furoški kupus biće zaštićeni kao srpski brend.

Srbija će nastojati da zaštiti svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode, između ostalog leskovački ajvar i futoški kupus, kao brendove na nivou EU kako bi mogla da ih tako plasira potrošačima na evropsko tržište, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Upitan o poglavlju 12 u pregovorima sa EU koje se odnosi na bezbednost hrane i da li će u Srbiji moći da se nastavi tradicionalna proizvodnja ajvara i rakije, ministar je rekao da domaćini ne treba da brinu, jer će i dalje za svoje potrebe moći da proizvode rakiju u kazanima.

Međutim, dodao je ministar, ukoliko neko želi da se bavi industrijskom proizvodnjom rakije moraće da se, kao i do sada, registruje i dobije sertifikat.

- Nemojte da plašite narod. Nije to baš takav bauk. Prethodnih 10 godina naslušao sam se priča o toj rakiji da sam mislio da koga vidimo sa kazanom da ćemo morati da ga jurimo. Naravno, te priče ne stoje - navodi Nedimović.

Na pitanje o korišćenju sredstava iz IPARD fonda EU namenjenog poljoprivredi, Nedimović kaže da se do sada za korišćenje sredstava prijavilo više od 500 poljoprivrednika.

Kaže da u odnosu na druge države koje su koristile IPARD sredstva u prethodnih 10 do 15 godina, Srbija ima mnogo više aplikacija spram broja poljoprivrednika.

- Konkursi se s vremena na vreme objavljuju. Juče je objavljen jedan koji se tiče fizičke imovine, objekata, silosa, različitih skladišta koja su neophodna i opreme koja ide uz to - kaže ministar.

Povodom navoda da se italijanski Ferero povlači iz Srbije, Nedimović je ponovio da je to dezinformacija, te da proizvođači lešnika u Srbiji ne treba da brinu jer Ferero ostaje da se razvija u Srbiji i predstavio je takav program do 2025. godine.

- Ferero je završio svoju prvu fazu, podigao je 600 hektara svog zasada, ima 197 kooperanata, trenutno negde oko 1.000 hektara ukupno. Njima je ideja da dođu do 10.000 hektara u kooperacijama. To je ukupno skoro 10 puta više nego što trenutno sad rade - rekao je Nedimović.

Plodovi lešnika, kaže, tek posle sedam godina daju prve prave plodove i dodaje da su u Srbiji takve klimatske prilike da italijanskoj kompaniji savršeno odgovara kvalitet lešnika sa ovog prostora.

- Neka ne brinu ljudi - poručio je ministar proizvođačima lešnika.

#Ajvar

#Branislav Nedimović

#Kupus

'