AKTUELNO

U prvih devet meseci ove godine otkriveno je više od tri hiljade falsifikovanih novčanica domaće valute.

To je 16 odsto manje nego u istom periodu 2017. godine.

Podaci Narodne banke Srbije govore da se najviše falsifikuju novčanice od 1.000, 500 i 2.000 dinara.

Lažnu novčanicu možete otkriti ako pažljivo pogledate novac.

- Kod originalnih novčanica svi štampani detalji, kao i centralni lik na novčanici su izuzetno jasnog izgleda. Blagim prelazom jagodicama prstiju preko detalja uz levu i desnu ivicu osećamo diskretnu reljefnost na dodir. Toga nema kod falsifikovanih novčanica, već su one glatke na dodir - rekao je za Pink Nikola Tanasijević, specijalista za utvrđivanje autentičnosti novca.

Foto: TvPink Printscreen

Osim što su boje tamnije i zamućenije, falsifikovane novčanice obično nemaju vodeni žig, a na svetlosti zaštitna nit izgleda isprekidano, što nije slučak kod originalne novčanice.

Foto: TvPink Printscreen

Razlika je vidljiva i u hologramu koji se kod originala presijava u duginim bojama i jasno pokazuje nominalnu vrednost apoena.

Naročito treba obratiti pažnju na optički varijabilnu boju, koja se nalazi u desnom gornjem uglu novčanice i karakteristična je za nominalne vrednosti 1.000, 2.000 i 5.000 dinara.

Falsifikat se primećuje jer je ta boja braon, a kod originalne novčanice na svetlosti ta boja prelazi iz zlatno-žute u zelenu.

Foto: Tanjug

Da bi kopija izgledala što verodostojnije falsifikatori ponekad novčanice peru u veš mašini.

U slučaju da se u vašem novčaniku nađe lažna novčanica treba je odneti u ekspozituru bilo koje poslovne banke, menjačnicu ili policijsku stanicu.

Pripadnici MUP-a nedavno su uhapsili pet osoba koje se sumnjiče da odštampale oko šest miliona dinara u apoenima od 500, 1.000 i 2.000 dinara.

Potom su novčanicu od 1.000 dinara prodavali za oko 200 dinara.

#Dinar

#Novčanik

#pare

'