AKTUELNO

Sremski Karlovci su istorijsko mesto, sa svojim posebnim izgledom, kulturom i tradicijom, a ceo kampus je zamišljen da čini jedan venac oko Karlovaca, rekao je za ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Sremski Karlovci bi uskoro mogli da postanu srpski Oksford, i to zavisi samo od brzine izrade zakona, formiranja radnih timova i količine ulaganja. Naravno da tu ima prostora za strane ulagače, ja sam lično pošao od ideje da su Karlovci istorijsko mesto, sa svojim posebnim i izgledom i kulturom i tradicijom, kao i istorijskim značajem - rekao je Šarčević.

Kako kaže, postoji zakon o Sremskim Karlovcima još iz 1991. godine, koji je mali i kratak, i koji treba da reguliše zaštitu tog mesta i ambijenta.

- Međutim, imajući u vidu da imamo jako kvalitetne programe visokoškolskih institucija, krenuli smo od ideje da za početak dobijemo saglasnost od predsednika države, i dobili smo je. Od premijerke takođe. Vodio sam razgovore sa vladikom sremskim koji je nadležan za tu eparhiju, i dobili smo blagoslov od patrijarha. Srpska crkva je vrlo voljna iz više razloga - rekao je Šarčević.

Kako kaže, ostalo je da se formira zajednički tim na nivou tri ministarstva, turizma, kulture i obrazovanja.

- Već sutra je prvi sastanak. Prvi zadatak je da se stvori radna grupa i da formira radne grupe za operative. Ceo kampus je zamišljen da čini jedan venac oko Karlovaca. Tu će biti i urbanisti, i ljudi koji se bave zaštitom zgrada, i pravoslavna crkva sa nama ulazi kao partner. To će biti zajednički centar svih najboljih programa sa postojećih univerziteta - rekao je Šarčević.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, dugoročno se ovim zakonom reguliše kompletna zaštita, i revitalizacija kompletnih Karlovaca i okoline i davanje jedne funkcije, tako da taj projekat čini održivim.

- Donosi novac, jer je to izvozni prozvod, i pravi jednu veliku dobru priču internacionalnih studija u Srbiji - rekao je on.

Šarčević je rekao da su potpisali memorandum o razumevanju sa Sjedinjenim arapskim emiratima, koji je pripreman godinu dana, kojim će se usaglašavati diplome.

- Glavna prepreka da dođu student iz Emirata, iz Katara da studiraju kod nas je prevaziđena. Sada smo blizu da to uradimo i sa Turcima. Moramo ozbiljno da povećamo kapacitete visokoškolskih ustanova. Voljni smo da damo mnogo više stipendija za studije u Srbiji. Potpisali smo i sporazum sa Tumbaj grupom koja će vrlo brzo početi sa akreditacijom medicinskog fakulteta u Beogradu - rekao je Šarčević.

Kako kaže, oni su veoma zadovoljni znanjem naših inženjera, tako da žele da sarađuju i zbog konkretnih situacija.

- Prvo smo radili na dualnom obrazovanju u srednjim školama. Imamo negde oko 650 kompanija sa kojima je potpisam ugovor - rekao je Šarčević.

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

#Sremski Karlovci

'