AKTUELNO

Agencija za lekove i medicinska sredstva upozorila je danas na postojanje rizika od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortiazida koji se nalazi u lekovima za visok krvni pritisak.

Lekovi koji sadrže hidrohlortiazid imaju široku primenu u lečenju hipertenzije, kao i kod lečenja srčanih, hepatičkih i nefrogenih edema, odnosno hronične insuficijencije srca.

U pismu zdravstvenim radnicima Agencija je navela da farmakoepidemiološka istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože (bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom) kod izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortiazida.

Agencija savetuje da pacijenti koji primenjuju hidrohlortiazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lekovima, redovno vrše pregled kože zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promena već postojecih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obaveste svog lekara.

- Sumnjive kožne lezije treba odmah pregledati, potencijalno uključujuci i histološki pregled uzorka biopsije - navodi Agencija za lekove i medicinska sredstva koja je na svom sajtu objavila listu lekova koji sadrže hidrohlortiazid, a prodaju se u Srbiji.

Pacijentima se, navodi Agencija, savetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti i UV zracima, kako bi se smanjio rizik od karcinoma kože.

Takođe, napominje da je potrebno pažljivo razmotriti upotrebu hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože.

#Rak

#lekovi

'