AKTUELNO

Ima ih i kod nas, a najbolje je konzumirati ih dok su sveže.

Stresna svakodnevica i brz način života uzroci su lošeg raspoloženja, pa čak i depresije. U takvim situacijama mnogi posežu za tabletama za smirenje, smatrajući ih najefikasnijim načinima da se prevaziđe osećaj potištenosti, a tom prilikom ne razmišljaju o njihovim posledicama.

Osim što neki od njih mogu izazvati zavisnost, a samim tim i niz drugih komplikacija i nus pojava, tu su i druga neželjena dejstva na vaše zdravlje. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da lekove isto tako efikasno mogu zameniti određene vrste biljaka.

Kako za portal Pink.rs ističe Zorica Zdravković koja se godinama bavi prikupljanjem trave i proučavanjem njenog dejstva, neke od lekovitih biljaka za smirenje i opuštanje mogu se naći i na domaćem podneblju. Najpoznatije među njima su: nana, matičnjak, kamilica, majčina dušica, valerijana ili odoljen, kantarion, lipa, zlatnica ili čelebi grana, kao i glog.

- Svaka od njih, osim umirujućeg, ima i svoje lekovito svojstvo, tako da je efekat na organizam i njegovo zdravlje višestruk. Ove biljke možete i sami ubrati, osušiti ih i od njih pravit čajeve i sirupe za konzumaciju - rekla je Zdravković.

Nana – lekovita je kako pitoma tako i divlja nana. Od ove biljke se koristi list i cvet, koji se beru i suše na promaji. Nana je odlična za lečenje mučnine i povraćanja, a i osvežava. Nana pored svega deluje, kao što je već navedeno, umirujuće na nervni sistem.

Foto: Pixabay.com

Matičnjak – ova biljka smiruje povraćanje na nervnoj bazi, lupanje srca i umiruje nervni sistem. Od nje se takođe koriste list i cvet.

Kamilica – osim što umiruje želudac i grčeve u crevima, umiruje i nerve i dobro je piti je pred spavanje, kao i sve ostale biljke za umirenje.

Majčina dušica – ova biljka predivnog mirisa i izgleda, osim što smiruje, pomaže i kod epilepsije i njenih simptoma.

Foto: Pixabay.com

Valerijana – ova biljka se retko nalazi, a najviše je ima na planinama jugozapadne Srbije. Koristi se i u lečenju srčanih oboljenja, a smatra se najefikasnijom za umirivanje živaca. Njeno dejstvo je slično dejstvu lekova za smirenje, kada je reč o opuštenosti koju izaziva.

Foto: Pixabay.com

Kantarion – za njega se smatra da jedan od najjačih antidepresiva, osim što je i izuzetan antibiotik (deluje protiv bakterija i virusa).

Lipa – osim lepog mirisa, lipa obezbeđuje i brz san i leči depresiju.

Foto: Pixabay.com

Zlatnica – obezbeđuje dobro raspoloženje i izuzetan je lek za depresiju. Najviše je ima na primorju.

Glog – osim što jača srce, smiruje nerve, pre svega kod žena u menopauzi.

Foto: Pixabay.com

Sve ove biljke beru se oko podneva, ističe Zdravković, jer tada ispuštaju najviše etarskog ulja. Sve ove čajeve najbolje je piti bez šećera, a još bolje sa malo meda. Ako je biljka sveža dovoljno je da stoji jedan minut u vreloj vodi, a ako je sušena tri minuta.

Travari i oni koji se razumeju u dejstvo bilja savetuju i preporučuju upotrebu prirodnih antidepresiva umesto lekova, ističući da mogu biti jednako efikasni, ali da su svakako zdrav izbor.

Ukoliko niste zainteresovani za prikupljanje i branje svežeg bilja, svakako ga možete naći u prodavnicama zdrave i organske hrane, u svežem obliku, osušene, u kapima ili filter kesicama.

I. P.

#Biljke

#Depresija

#Lek

#Lekovi za smirenje

#Stres

#Trava

'