AKTUELNO

Na današnji dan 1922. godine, zvanično je osnovan Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, stvaranjem federalne zajednice od Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije.

1691 - Umro je engleski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi utvrdio razliku izmedu smese i hemijskog jedinjenja.

1803 - U sastav SAD usla je dotadasnja francuska kolonija Luizijana, koju je ranije iste godine, pritisnut finansijskom oskudicom, francuski car Napoleon I prodao Amerikancima za 15 miliona dolara. Danasnja savezna drzava Luizijana ne poklapa se teritorijalno sa negdasnjom francuskom kolonijom, koja je bila neuporedivo veca, i obuhvatala je vise danasnjih saveznih drzava SAD.

1847 - Umro je srpski pisac Sima Milutinovic Sarajlija, preteca srpskih romanticara. Nadimak je dobio po mestu rodenja. Skolovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a u Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra I Petrovica Njegosa i vaspitac i pesnicki ucitelj njegovog sinovca Petra II Petrovica Njegosa. Na poziv kneza Milosa Obrenovica vratio se 1831. u Srbiju i bio sekretar Ministarstva prosvete i istoriograf kneza Milosa. Dela: spevovi "Srbijanka", "Trojebratstvo", "Trojesestarstvo", tragedija "Obilic", istorijski spisi "Istorija Srbije", "Istorija Crne Gore", zbirka narodnih pesama "Pjevanija crnogorska i hercegovacka".

1864 - Roden je srpski slikar Marko Murat, clan Srpske kraljevske akademije, osnivac Umetnicke zanatske skole u Beogradu. Poceo je kao realista, ali se potom priblizio impresionistima. Slikao je portrete, istorijske kompozicije, predele, snazno je uticao na stvaranje "Beogradske skole" i u srpsko slikarstvo je uneo nova umetnicka shvatanja. Za veliku istorijsku kompoziciju "Ulazak cara Dusana u Dubrovnik" nagraden je na svetskoj izlozbi u Parizu 1900. Druga dela: "Prolece", "Cveti", "Konavoka", "Dum Ante", "Dubrovnik".

1865 - Roden je engleski pisac Radard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1907. majstor kratkih prica u kojima su s puno efekata isprepleteni humor i uzas. Njegova proza prikazivala je zivot u Indiji, u kojoj je i roden, s izuzetnim smislom za decji svet. Cesta tema su i zivotinje. Dela: "Knjiga o dzungli", "Hrabri kapetan", "Kim", "U belom i crnom", "Price za decu", "Izistinske price".

1886 - Nemacka i Portugal sporazumom su odredile granice portugalske Angole i nemacke Jugozapadne Afrike (Namibija).

1903 - U pozaru u cikaskom pozoristu "Irikvoi" poginulo je 588 osoba.

1906 - Roden je engleski filmski reziser Kerol Rid, izvrstan poznavalac tehnickih aspekata reziserskog zanata sa izrazitim smislom za vizuelno pripovedanje. Filmovi: "Zvezde gledaju s neba", "Nocni voz za Minhen", "Prava pobeda", "Begunac", "Pali idol", "Treci covek", "Prognan na ostrva", "Jare za dve pare", "Trapez", "Kljuc", "Nas covek u Havani", "Agonija i ekstaza", "Oliver" (Oskar).

1915 - Nemacka podmornica torpedovala je kod Krita u Prvom svetskom ratu britanski putnicki brod "Persija", usmrtivsi 330 od 501 putnika i clana posade.

1918 - U Berlinu je poceo trodnevni osnivacki kongres Komunisticke partije Nemacke na kojem je usvojen program ciji je tvorac bila Roza Luksemburg. Kongres je izrazio podrsku Sovjetskoj Rusiji.

1922 - Zvanicno je osnovan Savez Sovjetskih Socijalistickih Republika, stvaranjem federalne zajednice od Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije. Kasnije su se prikljucivale ili formirale druge sovjetske republike.

1928 - Roden je americki muzicar Bo Didli, gitarista, jedan od pionira rokenrola. Autor niza nezaboravnih pesama, medu kojima su "Say Man", "Shave and a Haircut", Uncle John", "Who Do You Love?". Bio je pionir elektricne gitare i bitno je uticao na pojedine velike muzicare poput Badi Holija, Rolingstounsa, grupe "Who", Brusa Springstina ili Elvisa Kostela. Godine 1999. dobio je nagradu "Gremi" za zivotno delo.

1933 - Rumunska ekstremisticka politicka organizacija "Gvozdena garda", ubila je predsednika vlade Jona Duku, kojeg je zamenio profasista George Tartaresku. Rumunija se potom ubrzo priblizila Silama osovine, kojima se kao clanica Trojnog pakta prikljucila u ratu protiv Sovjetskog Saveza.

1944 - Umro je francuski pisac Romen Rolan, jedan od najvecih mistika francuske literature u 20. veku, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1915. Bio je duboko zainteresovan i aktivno ukljucen u sva bitna socijalna, politicka i duhovna zbivanja svoje epohe, ukljucujuci "aferu Drajfus", fenomen komunizma i fasizma, nastojanja da se postigne svetski mir. Dela: romani "Zan Kristof", "Kola Brenjon", 12 drama pod zajednickim nazivom "Pozoriste revolucije", romansirane biografije Ludviga van Betovena, Mikelandela Buonarotija, Lava Tolstoja, Georga Fridriha Hendla, Mahatme Gandija, antiratni spis "Iznad meteza".

1947 - U Rumuniji je pod pritiskom komunista abdicirao kralj Mihail I.

1947 - Umro je engleski filozof Alfred Nort Vajthed, jedan od najznacajnijih anglosaksonskih mislilaca 20. veka. Najpre se bavio matematickom logikom i zajedno sa engleskim filozofom i matematicarom Bertrandom Raselom napisao je "Principia mathematica". Potom je razvio originalnu metafiziku, kosmolosko glediste o "vecnim objektima". Smatrao je da filozofija ima sudbonosan socijalno-istorijski znacaj. Ostala dela: "Rasprava o univerzalnoj algebri", "Organizacija misljenja", "Istrazivanje principa prirodnog znanja", "Nauka i moderni svet", "Proces i realnost", "Smeli poduhvati ideja", "Religija u bitnim svojstvima".

1968 - Umro je norveski drzavnik Trigve Li, prvi generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1946. do 1952. Pre Drugog svetskog rata bio je sekretar Socijalisticke partije Norveske i ministar pravosuda, a posle nemacke invazije na Norvesku 1940. sef diplomatije u izbeglickoj vladi u Londonu.

1988 - Jugoslovenski sef vlade Branko Mikulic i pripadnici njegovog kabineta podneli su ostavku, zbog opsteg nezadovoljstva ekonomskim prilikama. Bila je to pretposlednja vlada Jugoslavije, tokom mandata njegovog naslednika Ante Markovica, Jugoslavija je razbijena.

1989 - Poljska skupstina (sejm) je uspostavila visepartijski politicki sistem.

1990 - Vlasti Albanije su prvi put dozvolile Jevrejima iseljavanje u Izrael.

1991 - Na sastanku u glavnom gradu Belorusije Minsku lideri Zajednice Nezavisnih Drzava, nastale posle raspada Sovjetskog Saveza, nisu se dogovorili o jedinstvenoj vojsci i svim bivsim sovjetskim republikama je dopusteno da formiraju sopstvene oruzane snage.

1992 - Umro je Mihailo Lalic, pisac, clan Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegova tipicna tema su prilike u Crnoj Gori uoci i tokom Drugog svetskog rata. Bio je interniran u Grckoj tokom rata, ali je uspeo da prebegne grckim partizanima i postao je politicki komesar Jugoslovenskog bataljona. Dela su mu izrazito slikovita, s dubokim poniranjem u psihologiju i mentalitet ljudi. Dela: romani "Svadba", "Zlo proljece", "Lelejska gora", "Hajka", "Raskid", "Pramen tame", "Zatocenici", "Ratna sreca", "Dokle gora zazeleni", "Gledajuci dolje na drumove", pripovetke "Na mjesecini", "Izvidnica", "Prvi snijeg", "Gosti", "Poslednje brdo".

1993 - Izrael i Vatikan su potpisali sporazum o medusobnom priznavanju i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa, okoncavajuci time dva milenijuma "bolnih odnosa izmedu dve velike religije", judaizma i rimokatolicanstva.

1997 - Kina i Juzna Afrika su potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa od 1. januara 1998.

2002 - Mvai Kibaki preuzeo je duznost predsednika Kenije posto su on i njegova koalicija "Nacionalna duga" izbornom pobedom okoncali posle 24 godine vladavinu Danijela Arapa Moija i cetiri decenije dugu vladavinu KANU partije.

2004 - Umro je americki dzez muzicar, "kralj svinga" Arti So. Vazio je za vrhunskog klarinetistu. Jedan od Soovih najvecih uspeha, koji je bio uvod u njegovu svetsku karijeru, bio je snimak Kol Porterovog "Begin the Beguine". Komponovao je koncerte za klarinet i niz poznatih melodija: "Nightmare", "Any old time", "Everything's Jumpin'".

2006 - Bivsi iracki lider Sadam Husein obesen je u Bagdadu, posto ga je lokalni sud osudio na smrt zbog ubistva oko 150 siita 80-tih godina proslog veka. Pogubljenje je izazvalo slavlje siita sirom Iraka. Vladao je Irakom, cvrstom rukom, punih 35 godina. Obesen je posle kontroverznog procesa, tokom kojeg su u velikoj meri zanemarivana prava optuzenog i odbrane. Nove iracke vlasti, postavljene od strane SAD, tvrdile su da je Sadam Husein odgovoran za smrt vise od 500.000 ljudi, mahom siita u Kurda.

2006 - Najmanje 75 Iracana je poginulo, dok je 125 ranjeno u seriji eksplozija u oblastima naseljenim siitima sirom Iraka, na dan kada je bivsi predsednik Sadam Husein pogubljen.

2013 - U napadu bombasa-samoubice u trolejbusu u Volgogradu, na jugu Rusije, poginulo je 16 a povredena 41 osoba. Napad se dogodio sutradan posle istovetnog napada na zeleznickoj stanici u tom gradu.

#Istorija

#Vremeplov

'