AKTUELNO

Dr Nele Karajlić je koncertom na Belgrade Beer Festu najavio povratak na muzičku scenu, a svoj prvi veliki samostalni koncert u Beogradu održaće 25. maja na Stadionu Tašmajdan.

Dr Nele Karajlić je koncertom na Belgrade Beer Festu najavio povratak na muzičku scenu, a svoj prvi veliki samostalni koncert u Beogradu održaće 25. maja na Stadionu Tašmajdan.

Ovo će biti sjajna prilika da beogradska publika ovaj put sa Neletom pođe na muzičko putovanje kroz vreme, na kome će predstaviti sve što je radio sa “Pušenjem”, “The No Smoking Orchestrom”, ali i svoje nove pesme.

- To što ću ja da sviram, deo je našeg kulturnog nasleđa. Naše pesme i dalje se rado slušaju. Beer Fest je zapravo i bio signal da treba da održimo koncert na Tašmajdanu i pružimo priliku publici da ponovo uživaju u našim pesmama – rekao je Nele.

Kako kaže, pesama ima toliko da ni on ne može da se seti svih nazvia. Kako kaže, danas oseća veliku odgovornost jer, kako kaže, nadolaze nove generacije koje uživaju u njegovim pesmama.

Plivanje i šetnja su jedini način za pripremu za koncert.

Nele je istakao pesmu „Dan Republike“ koja po njemu je različito prolazila u različitim režimima koji su se nizali.

- U početku je bila pesma koja je skroro bila zabranjena, čak smo deo pesma morali da menjamo. Kasnije, kako je vreme prolazilo, ova pesma je postala simbol jugonostalgije – kaže Nele, ističući da do sada ni jedna pesma nije bila striktno zabranjena.

- Setio sam se danas, na Beer Festu da je publika pevala promenjeni deo, samo sam ja pevao taj nekada zabranjeni deo, jer mladi ga se i ne sećaju – priseća se Nele.

Kako Nele kaže, preveliko zabranjivanje pesama je tih devedesetih bilo takođe opasno.

- Nakon tih stega u Bosni, došlo je do pucanja staga. Bolje da su je po malo puštali u toku tih godina raščišćavanja – objašnjava Nele.

Kako kaže, u kratkom periodu su postali jako popularni zbog poruka koje su tada slali kroz pesme.

- Ja sam na tim koncertima rekao da mi je crkao Maršal, misleći na pojačalo. Iz te priče sam jedva izašao živ jer je već bila neka 1984. i 1985. jer da je bila 81. verovatno bi bio u zatvoru – priseća se Nele.

#koncert

'