AKTUELNO

Za to postoji naučno objašnjenje.

Pravljenje jednačine za izračunavanje najdepresivnijeg dana u godini, naučnika Klifa Arnala je odvelo do zaključka da je današnji dan, treći ponedeljak u godini, upravo taj.

Tada stižu računi za sve ono što smo potrošili oko Nove godine, a upravo u tom vremenskom periodu ljude "udari" realnost pa shvate da su praznici zaista prošli. A godišnji odmor je još uvek jako daleko, dok je zima i dalje vrlo hladna i duga.

JEDNAČINA: [W+(D-d)]xTQ/MxNA

W predstavlja vremenske uslove, D dug, d mesečna zarada, T vreme prošlo od Božića, Q vreme proteklo od naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije i NA potreba za kretanjem u akciju.

- Svi faktori za depresivni ponedeljak su tu, a dodatne brige sa kojima su se ljudi suočavali u periodu iza nas, učiniće ovaj ponedeljak još depresivnijim -  navodi autor Arnal, psiholog Univerziteta u Kardifu.

Mnogi stručnjaci tvrde da takozvani nesrećni ponedeljak ne postoji i da je matematika na kojoj je Arnal bazirao svoju formulu besmislena.

S obzirom na sve, trebalo bi da se na vreme setimo ovog dana i počnemo da štedimo. Iako je teško odvojiti novac za račune kada se priprema proslava novogodišnjih praznika, bilo bi dobro da se potrudimo da budemo što više disciplinovani i barem malo olakšamo sebi kada ovaj dan dođe.

S. M.

#Depresija

#Nauka

#ponedeljak

'