AKTUELNO

Arheolozi su pronašli 2.000 godina star bronzani krčag u drevnoj grobnici u centralnoj provinciji Henan. U krčagu se nalazio „eliksir besmrtnosti“.

Oko tri i po litra „eliksira besmrtnosti“ pronađeno je u grobnici u Luojangu tokom iskopavanja u oktobru. Prvobitno su stručnjaci mislili da se radi o piću, jer je mirisalo na alkohol.

Međutim, nakon brojnih laboratorijskih analiza otkriveno je da misteriozna tečnost najvećim delom sadrži šalitru (kalijum nitrat) i alunit, koji su glavni sastojci napitka besmrtnosti u drevnom taoističkom tekstu.

Xinhua navodi da je eliksir pronađen u grobnici plemićke porodice iz perioda dinastije Zapadnog Hana, koja je vladala između 202. godine pre nove ere do 8. godine nove ere.

Napici koji su obećavali besmrtnost bili su nešto poput opsesije u drevnoj kineskoj istoriji. Najpoznatiji primer su dva putovanja sudskog čarobnjaka Xu Fua u potrazi za eliksirom za vreme dinastije Kvin. Međutim, ovo je prvi put da je otkriven netaknut uzorak takvog napitka.

- To je prvi put da su u Kini pronađeni mitski „lekovi za besmrtnost“. Napitak ima značajnu vrednost za proučavanje drevnih kineskih misli o postizanju besmrtnosti i evoluciji kineske civilizacije - objasnio je Ši Jiacen, voditelj Instituta za kulturološke relikvije i arheologiju u Luojangu.

Drevna grobnica pokriva preko 200 kvadratnih metara i, kao i eliksir, iskopane su bronzane artefakte i oslikane glinene posude.

Pročitajte još: Na Filipinima zaplenjeno 1.500 živih kornjača umotanih u selotejp

#Arheologija

#Eliksir besmrtnosti

#Kina

'