AKTUELNO

Na drevnom groblju južno od Kaira, u jednom od tri zapečaćena sarkofaga, pronađena je mumija visokog sveštenika, stara 2.500 godina.

Egiptolog Zahi Havas i njegov tim otvorili su tri zapečaćena sarkofaga. U jednom od njih se nalazila dobro očuvana mumija moćnog sveštenika, umotanog u lan, sa zlatnom statuom boginje Izide, prenosi Rojters.

U preostalim sarkofazima tim je pronašao žensku mumiju ukrašenu plavim perlama i oca u porodičnoj grobnici.

Pronalazak je otkriven uživo na kanalu Diskaveri.

Tim je na groblju u Miniji takođe pronašao retku voštanu glavu. Arheolozi su otkrili lokalitet pre godinu i po dana, a iskopavanja se nastavljaju.

- Stvarno verujem da ovaj lokalitet treba pretraživati najmanje u narednih 50 godina - rekao je Havas Rojtersu dan uoči otvaranja sarkofaga. Čuveni stručnjak za starine, poznat i kao „kralj piramida“ očekuje da na tom mestu bude otkriveno još grobova.

Havas je podsetio da je 1927. godine na istom produčju pronađen ogroman sarkofag od krečnjaka i smešten u Egipatski muzej u Kairu, ali da je lokalitet posle toga zaboravljen.

Međutim, pre dve godine, neovlašćeni kopač je uočen na lokalitetu, što je bio znak arheolozima i iskopavanje je počelo, objasnio je Havas.

#Egipat

#Sveštenik

'