AKTUELNO

Ukoliko ne želite da farbate jaja veštačkim bojama, a želite da napravite prelepu i originalnu uskršnju dekoraciju, imamo rešenje za vas.

Ove godine napravite mali ekološki eksperiment i ofarbajte jaja prirodnim namirnicama koje verovatno imate kod kuće.

Pre nego što počnete, prekrijte sto nekim starim stoljnjakom, jer će biti dosta prelivanja i prosipanja. Potom pripremite nekoliko starih staklenih posuda u kojima ćete držati prirodne boje, odnosno obojenu tečnost, prenosi Klinfo.hr.

Kako bi dobili željene boje, isprobajte sledeće recepte:

Plavo - siva

Izmiksujte jednu šoljicu smrznutih borovnica sa jednom šoljicom vode. Ostavite neko vreme da smesa poprimi temperaturu sobe, a potom procedite kako bi dobili samo sok/boju i uklonili ostatke borovnica.

Plava

Četvrtinu glavice crvenog kupusa isecite na tračice i stavite u četiri šoljice proključale vode i kuvajte. U ovu "supicu" dodajte dve kašičice vinskog sirćeta. Kada kupus ispusti svu boju, sklonite smesu sa šporeta i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Foto: Pixabay.com

Tirkizna i narandžasta

Za ove lepe boje treba vam šest glavica žutog luka (za tirkiznu) i šest glavica crvenog luka (za narandžastu). Skinite ljuske sa luka i svaki posebno kuvajte u vodi (dve šoljice vode). Kada smesa provri, pustite da ključa još 15 minuta. Procedite i dodajte u svaku od smesa po tri kašike sirćeta.

Žućkasto-zelena

Ogulite koru sa šest žutih jabuka, pa ih kuvajte u 1,5 šoljici ključale vode do 20 minuta. Dodajte dve kašike sirćeta.

Foto: Pixabay.com

Crveno-narandžasta

Stavite dve kašike slatke crvene paprike u prahu u jednu šoljicu proključale vode. Kada sve ponovno provri i voda dovoljno ispari, u ostatak tečnosti dodajte još dve kašike sirćeta.

Žuta

Pomešajte dve kašike đumbira u prahu sa jednom šoljicom proključale vode. Kada sve ponovno provri i voda dovoljno ispari, u ostatak tečnosti dodajte još dve kašike sirćeta. Stavite pet kesica zelenog čaja u jednu šoljicu vruće vode i ostavite da stoji dok se ne ohladi.

#Jaja

'