AKTUELNO

U Svečanoj sali Skupštine Grada održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili direktor CEBEF-a Damir Handanović, protođakon Mladen Kovačević i dirigentkinja Hora Hrama Svetog Save i pevačkog društva Mokranjac pri Hramu, Katarina Stanković.

Damir Handanović je iskoristio priliku da se zahvali Episkopu remezijskom gospodinu Stefanu uz naglašavanje da je ponosan na saradnju na Vaskršnjem koncertu koji će se održati ‪29. aprila‬, na Vaskršnjii ponedeljak, sa početkom u 20 časova u kripti Hrama Svetog Save. Handanović je istakao da se koncert realizuje uz blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja, a prenos koncerta će raditi RTS. Program se sastoji od nastupa crkvenih horova i pevačkih društava uz podršku dramskih umetnika Tamare Dragičević i Petra Benčine koji će izgovarati duhovne tekstove u pauzama između horskih nastupa.

Foto: CEBEF - Centar beogradskih festivala

Protođakon Mladen Kovačević je izrazio svoju zahvalnost Cebefu i Damiru Handanoviću i rekao kako je sam po sebi svetli praznik Hristovog Vaskrsenja dovoljan povod za organizaciju slavlja ovakve vrste, koji je na neki način produžetak liturgijskog slavlja, božanstvene liturgije u Hramu Svetog Save, što je svojevrsna trpeza ljubavi na kojoj ćemo se duševno i duhovno i telesno nasititi kako dolikuje velikom prazniku.

Katarina Stanković, dirigentkinja Hora Svetog Save je istakla da je tema Vaskršnjeg koncerta, pored Vaskrsa i obeležavanje 800 godina od dobijanja autokefalnosti srpske crkve, tako da su horovi koji učestvuju u koncertu dobili zadatak da se odazovu na bar jednu od ovih tema. Ona je najavila da će u koncertu učestvovati podmladak i dečji hor pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, a smatra da je važno da se naglasi da je ovo prvi, tj. najstariji hor u Srbiji čiji najmlađi predstavnici dolaze iz Pančeva.

Foto: CEBEF - Centar beogradskih festivala

Dalje je najavila dečji hor Prvog beogradskog pevačkog društva, sa dirigentom Radmilom Knežević, zatim Dečji crkveni hor iz Sremske Mitrovice sa dirigentom Tamarom Pajkanović, pa Gradski ženski hor Barili iz Požarevca, sa dirigentkinjom Katalin Tasić. Nakon ovih horova najavila je nastupe mešovitih horova – Pevačko društvo Mokranjac koji radi pri Hramu Svetog Save, iz Bosne I Hercegovine Republike srpske se očekuje dolazak Srpskog pevačkog društva Srbadija iz Bijeljine, sa dirigentkinjom Jelenom Milićević Trankilović I niška crkveno pevaćka družina Branko sa dirigentom Sarom Cincarević.

Naravno, pomenula je i učešće Hora Hrama Svetog Save koji je i neka vrsta domaćina na koncertu.

- Što se programa tiče, imaćemo prilike da čujemo ponajviše srpske autore, već od početka komponovanja crkvenih pesama npr.Isaiju Srbina, zatim uobičajene horske kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca, Kornelija Stankovića, Koste Manojlovića, ali i savremene srpske kompozitore – Dimitrija Golemovića, Aleksandra Vujića, Vladimira Milosavljevića I Vojislava Ilića.Ovo će biti jedna retrospektiva duhovne muzike, što smatramo veoma značajnim - rekla je Katarina Stanković.

#koncert

'