AKTUELNO

Opera Sankt-Peterburga, jedno od najboljih i najnagrađivanijih muzičkih pozorišta u Rusiji i van njenih granica, gostovaće 8. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a dva dana kasnije i na sceni Opere i teatra "Madlenianum", najavljeno danas u na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu.

U Narodnom pozorištu, publika će moći da pogleda predstavu "Lovci bisera" Žorža Bizea, a u "Madlenianumu", u istom terminu, "Fausta" Šarla Gunoa, obe u režiji nacionalnog umetnika Jurija Aleksandrova.

Foto: Tanjug

Pomenuti naslovi, biće izvedeni u okviru turneje Opere Sankt-Peterburga, a povodom 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i dve decenije Opere i teatra "Madlenianum".

Osnivač i stalni umetnički rukovodilac teatra, nacionalni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov, poznat je po svojim kreativnim eksperimentima i neočekivanim rediteljskim rešenjima.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima posebno je uzbuđen jer se ponovo našao u Srbiji.

- Meni su boravak u Beogradu i veliko prijateljstvo između Srbije i Rusije jako važni. Izuzetna mi je čast što smo u Srbiji 9. maja za vreme našeg važnog praznika Dana pobede. Madlenianum je posebno mesto. Mlado pozorište sa izuzetnim menadžmentom i talentovanim umetnicima na sceni - kazao je Aleksandrov i dodao da je za njega bio poseban izazov da sazna nešto više o Narodnom pozorištu.

- Narodno pozosrište je veoma slično našem teatru u Sant Peterburgu...Ovde se osećamo kao kod kuće. kada sam izašao na scenu shvatio sam da je taj prostor jako sličan sceni u našem pozorištu - kazao je Aleksandrov.

Foto: Tanjug

On najavljuje da će Opera Sankt-Peterburga, "Lovcima bisera" oduševiti gledaoce ne samo sjajnim izvođačima u glavnim ulogama, već i koloritnim dekoracijama i kostimima.

- Za naše predstavljanje u Beogradu izabrali smo opere koje su dijamentralno različite. "Lovci bisera" su postavljeni i režirani u klasičnom stilu sa veoma zanimljivim kostimima i scenografijom koja će oduševiti publiku u Beogradu. Publika će se bukvalno naći u bajkovitom svetu. Sa druge strane "Faust" je eksperimentalna režija postavljena u drugačijem stilu. Publika u Srbiji će imati prilike da čuje muziku koja se obično ne izvodi u operi "Faust". Biće to ekskluzivna prilika uza sve u Beogradu da vide drugačijeg "Fausta" - kazao je Aleksandrov ni dodao da je izuzetno zahvalan rukovodstvima oba pozorišta u Beogradu sa kojima je u jako kratkom roku dogovorio sve detalje gostovanje Opere Sankt Peterburga.

#Narodno pozorište

'