AKTUELNO

Na današnji dan 1999. godine Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari i Viktor Černomirdin.

1098 ;-  Posle petomesečne opsade, krstaši su u Prvom krstaškom ratu zauzeli grad Antiohiju.

1657 - Umro je engleski lekar Vilijam Harvi, koji je otkrio cirkulaciju krvi i funkciju srca kao pumpe.

1808 ; - ; Rodjen je američki državnik Džeferson Dejvis, predsednik Konfederacije Država Amerike za vreme američkog gradjanskog rata. Posle poraza Konfederacije uhapšen je i proveo jedve godine u zatvoru.

1818 -  Završen je poslednji britanski rat protiv Marata, čime je Britanija stekla prevlast u Indiji.

1875 -  Umro je francuski kompozitor Žorž Bize autor opere "Karmen", koja se smatra remek delom francuske i svetske opere.

1886 -  Rođen je srpski političar i publicista Kosta Novaković, jedan od lidera Srpske socijaldemokratske partije, kasnije član KPJ i njen predstavnik u balkanskom sekretarijatu Kominterne.

1889 -  Kraljevina Srbija preuzela je od francuskog koncesionara upravljanje svojom železnicom.

1896 - U Moskvi je potpisan ugovor Rusije i Kine o nenapadanju u narednih 15 godina, a Kina je odobrila Rusiji da koristi železnicu u severnoj Mandžuriji.

1899 - Umro je Johan Štraus Mladji, austrijski dirigent i kompozitor opereta i valcera. Sa svojim orkestrom nastupaoje širom sveta, a gostovao je i u Beogradu ("Slepi miš", "Ciganin baron", "Na lepom plavom Dunavu", "Priče iz bečke šume").

1906 -  Rođena je francuska pevačica i igračica američkog porekla Žozefina Beker  zvezda pariskih kabarea"Foli Beržer" i "Kazino de Pari", i borac protiv rasizma.

1924 -  Umro je austrijski pisac Franc Kafka. Njegova dela, medju kojima su najpoznatiji roman "Proces" i pripovetka "Metamorfoza", imala su presudan uticaj na književnost 20. veka.

1926 ; - ; Rodjen je američki pisac Alen Ginzberg. Njegova zbirka poezije "Urlik i druge pesme" (1956) smatra se najzančajnijim delom bitničkog pokreta pedesetih godina 20. veka.

1963 - Umro je papa Jovan XXIII, poglavar rimokatoliccke crkve od 1958, protagonist reforme katoličke crkve i njenog prilagodjavanja savremenom svetu ("aggiornamente"). Sazvao je 1962. Drugi vatikanski koncil koji je nakon njegove smrti nastavio rad na crkvenim reformama.

1968 - U Beogradu, a potom i u drugim univerzitetskim centrima u Jugoslaviji, počele su studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunisticckih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut je posle sedam dana nakon što se studentima preko TV Beograd obratio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, koji je podržao studente i obećao im brže rešavanje društvenih problema.

1999 -  Predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je mirovni plan SAD, EU i Rusije, koji su u Beograd doneli finski i ruski posrednici Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari) i Viktor Černomirdin. Plan, koji je podrazumevao dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo, bio je uslov za prestanak vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju.

2001  - Umro je čuveni holivudski glumac Entoni Kvin (Antony Qwin)koji se proslavio ulogom Grka Zorbe u istoimenom filmu.

2004 - U Specijalnom sudu u Sijera Leoneu poccelo je sudjenje odgovornima za zločine tokom gradjanskog rata u toj zemlji u kome je stradalo oko 200 ljudi. U junu 2007. sud je proglasio trojicu vojnih zapovednika krivim za zločine počinjene od 1991-2002. i to je prva presuda tog suda koja se odnosi na period gradjanskog rata u toj zemlji.

2009 - Umrla je američka pevacica Koko Tejlor zvana "kraljica bluza", dobitnica brojnih nagrada za bluz muziku kao i nagrade Gremi 1984. godine.

#Vremeplov

'